Lokalni izbori nose nacionalni značaj u nizu sredina

U Mostaru, Jajcu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači i Uskoplju za Hrvate povijesno značajni izbori

U Mostaru, Jajcu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači i Uskoplju za Hrvate povijesno značajni izbori
15.09.2024.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Početak kampanje za ovogodišnje lokalne izbore već 10 dana protiče u tipičnim manirama tematskog dijela kampanje, koji je kruna rada u onom organizacijskom dijelu, a sada je na izbornim stožerima realizirati promidžbu kandidata, ali i prezentaciju programa, kako u biračkim bazama tako i kada je riječ o onim potencijalnim, neodlučnim biračima. Još uvijek nema velikih predizbornih skupova, sučeljavanja ni svih onih emotivnih elemenata koji krase završni dio kampanje, no uzbuđenja ipak ne nedostaje, objavio je Večernji list BiH.

Neizravan izbor
A poglavito u sredinama koje krasi tradicionalna neizvjesnost u pogledu ostvarivanja rezultata, ali i onima koje uslijed svojeg multietničkog karaktera stranke promatraju i kroz prizmu osiguranja bolje nacionalne pozicije. Kada je riječ o Federaciji BiH, kao i hrvatskoj nacionalnoj politici, najveći broj takvih sredina je na širem području središnje Bosne, a općine i gradovi kao što su Jajce, Novi Travnik, Busovača, Vitez, Fojnica, Gornji Vakuf/Uskoplje bit će mjesta s primarnim fokusom stranaka Hrvatskog narodnog sabora, općine i gradovi u kojima je kandidiran po jedan hrvatski kandidat, s namjerom sprječavanja eventualnog rasipanja glasova.

No, analizirajući tijek izbornog procesa 2020. godine na posljednjim lokalnim izborima, kao i uvažavajući politički i svaki drugi značaj Mostara kao gospodarskog središta Hercegovine, jasno se može izvući zaključak kako će upravo taj grad, iz kuta hrvatske politike, biti u posebnom fokusu. Statutarne odredbe grada na Neretvi pritom su jasno precizirale kako se dolazi do izbora novog gradonačelnika kojega, podsjećamo, birači ne biraju izravno na izborima, već i kroz Gradsko vijeće, što u prijevodu znači da će se odlučna borba za novog prvog čovjeka grada na Neretvi voditi upravo uzimajući u obzir matematiku definiranu Statutom, objavio je Večernji list BiH. Poznato je kako na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće, što u startu znači da su stranke na prva mjesta svojih lista pozicionirale najbolje kadrove. Nakon izbora u Gradsko vijeće kreće proces koji u prvom krugu traži dvotrećinsku većinu glasova izabranih gradskih vijećnika. Ako ni jedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dvaju kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu. Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće utvrditi koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako ni jedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. U trećem krugu jednostavna većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika između dva preostala kandidata. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

Općine središnje Bosne
I dok će se za rasplet moguće političke drame u gradu na Neretvi čekati popunjavanje Gradskog vijeća, u nekim drugim lokalnim zajednicama koje su osobito važne iz kuta hrvatske politike ishod će se znati mnogo ranije. Ovi izbori nose priličan značaj kada govorimo o mogućnosti da hrvatske stranke osvoje nove načelničke pozicije u najmanje tri sredine. U Jajcu će HDZ-ova Božana Bilandžija odmjeriti snage s dva bošnjačke kandidata, što joj u startu povećava izglede za izbor. Naravno, uzimajući u obzir mogućnost bolje izlaznosti. Nešto južnije, u Gornjem Vakufu/Uskoplju Marin Novaković, kandidat HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HSS Stjepana Radića, također će nasuprot sebe imati dva bošnjačka kandidata, što je također olakšavajuća okolnost koja poboljšava mogućnost osvajanja načelničke pozicije, objavio je Večernji list BiH. U Busovači će pak HDZ-ova kandidatkinja Ivana Smoljo imati protukandidata iz reda SDA, aktualnog načelnika Asima Mekića te bi, uz jasno artikuliranje značaja dobivanja pozicije načelnice, iz kuta odnosa prema statusu i projektima važnima za ukupni nacionalni položaj Hrvata u ovoj općini Lašvanske doline, mogla lakše do pobjede. U Novom Travniku Hrvati računaju da će zadržati poziciju načelnika, baš kao i u susjednom Vitezu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.