Ovo je jedan od najvžnijih komponenata

Umor, kratkoća daha… Ovo su znakovi da vam fali jednog od najvažnijih minerala

Umor, kratkoća daha… Ovo su znakovi da vam fali jednog od najvažnijih minerala
30.12.2022.
u 08:19
Pogledaj originalni članak

Željezo je jedan od najvažnijih elemenata ljudskog organizma. Najveći dio željeza u tijelu nalazi se u hemoglobinu, mišićima i životno važnim enzimima, a njegova osnovna uloga je dotok kisika živim stanicama. Dio željeza nalazi se i u obliku rezervi u jetri, koštanoj srži i slezeni.

Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 10-30 mg željeza, no samo 10-20% te količine se apsorbira u organizmu. Prirodni izvori ovog minerala su jetrica, tuna, soja, bundeva, zob, grašak i smokve. Zanimljivo je da se željezo iz hrane životinjskog porijekla apsorbira mnogo bolje nego iz hrane biljnog porijekla. Poznati su i drugi faktori koji mogu smanjiti ili povećati apsorpciju željeza. Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mlijeko, jaja, kava i čaj smanjuju. Zbog povećanih potreba neke skupine ljudi, osobito trudnice teže će postići preporučeni dnevni unos željeza. Manjak željeza može nastati i usljed neodgovarajuće prehrane ili gubitka krvi. Tada se mogu javiti znakovi nedostatka željeza poput umora, kratkoće daha i smanjenih fizičkih mogućnosti.

Osim što doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te transportu kisika u tijelu željezo ima i druge korisne učinke na zdravlje. Ima ulogu u normalnom stvaranju energije pa pomaže kod umora i iscrpljenosti. Također, doprinosi normalnom kognitivnoj funkciji, osobito kod djece gdje nedostatak željeza može uzrokovati smanjenje pažnje i sposobnosti pamćenja.

Radi bolje apsorpcije uz željezo se preporučuje uzimati vitamin C, a još bolje rješenje su preparati koji uz željezo sadrže i vitamin C.

Željezo bisglicinat – blag za probavni sustav
Vitamin C – povećava apsorpciju željeza
Obogaćen folnom kiselinom i vitaminom B12

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.