Iako nam se čini da nema velike razlike, pravilnim čuvanjem svježih plodova možemo im dodati još tri do sedam dana dužeg trajanja.
Naime, većina ljudi čuva svježe voće i povrće u plastičnim vrećicama, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.
Postoje održiviji načini spremanja hrane - kako bi im produžili svježinu i na taj način spriječili bacanje hrane.
Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike:
- Jabuke: čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od hladnjaka bez omota i vrećica.
- Rikula: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu hladnjaka.
- Mrkve: obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u teglu s vodom.
- Avokado: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak.
- Banane: čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krumpira.
- Bosiljak: obrežite krajeve stabljike i spremite u teglu s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u vrt.
- Cikla: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik.
- Paprika: spremite je u hladnjaka u staklenoj zdjelici.
- Bobičasto voće: stavite ga u hladnjak u staklenu posudu. Nemojte ga prati dok ne bude spremno za upotrebu.
- Kineski kupus: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamotavanja u ladicu.
- Brokula: ostavite je hladnjak u ladicu bez omota.
- Prokulice: stavite ih u hladnjak u platnenu vrećicu ili u ladicu.
- Kelj: ostavite ga u hladnjak u ladicu.
- Kupus: stavite ga u hladnjak u ladicu.
- Mrkve: odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.
- Karfiol: stavite u hladnjak u ladicu.
- Celer: stavite u hladnjak u ladicu.
- Blitva: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu.
- Citrusi: stavite u staklenu zdjelicu i u hladnjak.
- Kukuruz: ostavite u ljusci u ladici frižidera.
- Krastavac: bez omota čuvajte u ladici.
- Patlidžan: bez omota pohranite u ladici.
- Smokve: stavite u hladnjak u jednom sloju na tanjur.
- Bijeli luk: čuvajte na pultu.
- Grožđe: spremite bez omota u staklenu zdjelu u hladnjak.
- Mahune: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.
- Začini (osim bosiljka): Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.
- Kivi: pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjak.
- Prasa: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.
- Zelena salata: hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u hladnjaku.
-Dinja: čuvajte na pultu dok ne sazri, a zatim stavite u hladnjak.
- Gljive: stavite u hladnjak u staklenu posudu.
- Luk: čuvati na pultu.
- Kruške: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka.
- Ananas: čuvajte na pultu dok ne sazri - kad lako možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u hladnjak u posudu.
- Nar: spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u hladnjak u staklenku.
- Krumpir: čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu.
- Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u frižider u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
- Mladi luk: stavite u staklenku vode i držite na pultu, prenosi Faktor.
- Špinat: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od hladnjaka.