GOTOVO IDENTIČNA

VIDEO Filipinci izgradili repliku međugorske crkve sv. Jakova

VIDEO Filipinci izgradili repliku međugorske crkve sv. Jakova
03.10.2024.
u 15:13
Kipovi, vitraji, svetohranište, pa čak i boja isti su – ali ni tu sličnost ne prestaje
Pogledaj originalni članak

Fra Dante Barcelona, franjevački svećenik s Filipina, gostovao je u emisiji "Međugorske minute" Radija Mir Međugorje te je govorio o replici međugorske crkve sv. Jakova koju su Filipinci nedavno izgradili. Filipinska replika gotovo je u potpunosti vjerna originalu – ne samo u dimenzijama, nego je čak i interijer crkve gotovo identičan međugorskoj crkvi. Kipovi, vitraji, svetohranište, pa čak i boja isti su – ali ni tu sličnost ne prestaje.

Duhovni program župe također je osmišljen po uzoru na međugorski, objasnio je u emisiji “Međugorske minute” fra Dante Barcelona, prvi župnik i kapelan te župe: ”Imamo tisuću obitelji u našoj župnoj zajednici. Svaki dan služimo tri mise. Najvažnija je tu molitva. Prije mise moli se krunica. Ukratko, mi pratimo međugorski molitveni program pa nakon mise molimo Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu… naravno da su svećenici na raspolaganju za ispovijed. Imamo i krštenja, vjenčanja, imamo i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu…”

Fra Dante je od početka sudjelovao u procesu izgradnje crkve te je ispričao više o tome: ”S izgradnjom smo počeli 25. ožujka 2021. godine“, rekao je fra Dante u emisiji, „i izgradili smo je za samo godinu i pol, jer je glavni donator milijarder koji se obogatio na plantažama šećerne trske i crkva je izgrađena usred tih plantaža. Kao što je i ovdje u župi Međugorje započeta gradnja crkve među vinogradima, tako je i kod nas u poljima šećerne trske”, prenosi Radio MIR Međugorje.

No, filipinska replika međugorske crkve nije prva u svijetu – osim u Talisayu, replike crkve sv. Jakova već su izgrađene u Hondurasu i Malaviju. Interijer filipinske replike možete pogledati u ovom videu:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.