nova studija otkrila

Znate li kako hrana utječe na pamćenje

Foto: Shutterstock
Znate li kako hrana utječe na pamćenje
01.10.2024.
u 07:20
Tim istraživača pronašao je povezanost između onih koji su se pridržavali dijeta usko povezanih s MIND dijetom i smanjenog rizika od kognitivnog oštećenja za sudionice - sa šest posto smanjenim rizikom
Pogledaj originalni članak

Nova studija otkrila je koliki je utjecaj hrane na pamćenje te povezanost između manjeg rizika od kognitivnog oštećenja i onih koji slijede 'MIND dijetu'.

Kako je objavili autori studije, dr. Russell P. Sawyera sa Sveučilišta Cincinnati u Ohiju i člana Američke akademije za neurologiju, ključno je pronaći promjene koje se mogu poduzeti kako bismo odgodili ili usporili razvoj kognitivnih problema.

Što je 'MIND dijeta'?

MIND dijeta je kombinacija mediteranske prehrane i 'Dietary Approaches to Stop Hypertension' (DASH) dijete. Sastoji se od lisnatog povrća uključujući špinat i kelj među ostalim povrćem. Fokus je na cjelovitim žitaricama, ribi, peradi, maslinovom ulju i orašastim plodovima, a bobičastom voću daje prednost u odnosu na ostalo voće, piše 24sata.hr.

Studija, objavljena u Američkoj akademiji za neurologiju, proučavala je 14.145 ljudi prosječne dobi od 64 godine. Ukupno 70 posto njih bili su bijelci, a 30 posto crnci. Pratili su sudionike oko 10 godina i zamolili ih da ispune upitnik o svojoj prehrani u posljednjih 12 mjeseci. Istraživači su promatrali koliko njihova prehrana nalikuje ovoj dijeti i mjerili sposobnosti razmišljanja i pamćenja na početku i na kraju studije dok su se prilagođavali različitim čimbenicima uključujući spol, dob, rasu, temeljna zdravstvena stanja i čimbenike načina života.

Tim istraživača pronašao je povezanost između onih koji su se pridržavali dijeta usko povezanih s MIND dijetom i smanjenog rizika od kognitivnog oštećenja za sudionice - sa šest posto smanjenim rizikom. Zanimljivo, ne za muške sudionike. Također nije bilo razlike između crnih i bijelih sudionika studije.Studija je ukazala na sporiju stopu kognitivnog pada za one koji su imali bliže veze s MIND dijetom. Ta povezanost bila je jača kod crnih sudionika nego kod bijelih sudionika, piše Indy100.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.