Ovo čudesno pomagalo se teško može nazvati vadičepom, iako ima istu funkciju, samo što čep ostaje u boci. Vino ipak teče u čašu, iako boca ostaje zatvorena.
Greg Lambert je izumio sustav Coravin "za pristupanje vinu", koji izgleda kao vadičep budućnosti, ali čepovi ostaju u boci. Umjesto klasičnog načina dolaska do vina vađenjem čepa, u ovom sustavu tekućina iz boce izlazi kroz tanku iglu zabijenu u čep.
Vino se neće pokvariti nekoliko godina
Sa "uređajem" dolazi i bočica pod pritiskom napunjena plinom argonom koji ulazi u bocu i "tjera" vino iz boce. Kada se boca ponovno spusti na stol, prazan prostor u njoj se puni argonom koji sprječava "oksidaciju" vina.
Zato što je igla izrazito tanka čep se ponovno spoji po njezinom vađenju pa zrak više ne ulazi u nju. Lambert tvrdi da se uz njegov sustav vino neće pokvariti nekoliko godina, usprkos tome što je već točeno iz boce.
Pruža veliki potencijal za zaradu restorana
Talijanski restoran u New Yorku, Del Posto, je prvi u svijetu isprobao novu tehnologiju. - Otvorio nam se cijeli novi svijet - rekao je vlasnik restorana Joseph Bastianich, piše Mashable. Iz restoranskog kuta izum pruža novi potencijal za zaradu, jer njegovi gosti sada mogu birati iz mnogo duže vinske karte. Ovaj vadičep se ne može koristiti kod sintetičkih čepova, kao ni kod pjenušavih vina ili šampanjaca.
Zasad se prodaje samo u SAD-u za ne tako nisku cijenu od 299 dolara, dok svaka patrona s argonom stoji 9,95 dolara i traje od 15 do 20 točenja.
>>Najpoznatiji vinsko-bračni par opjevao istarsku malvaziju
Preuzeto sa www.vecernji.hr