prvo izdanje Mountain Film Summita, festivala planinskog filma

Film o prvoj kući na Blidinju pokrivenoj crvenim crijepom

17.08.2024.
u 12:34

Tijekom ovog vikenda (subota i nedjelja, 17. i 18. kolovoza) u Planinarskom domu u Masnoj Luci, u Parku prirode Blidinje, bit će održano prvo izdanje Mountain Film Summita, festivala planinskog filma.

Prve večeri (subota), nakon službenog otvorenja (20 sati), bit će prikazan film “Kuća s crvenim krovom”, koji je 1977. godine snimio širokobriješki prosvjetni djelatnik Jozo Ćavar, otac Tomislava Ćavara, jednog od pokretača ovog festivala. Riječ je o pokrivanju prve vikendice crvenim crijepom na Blidinju. No, projekcije će početi već u 17 sati filmovima u off-programu.

U velikoj dvorani Planinarskog doma bit će održane projekcije filmova “Bosna” Mirjane Momirović i Caroline Haertel, “U srcu planine” Ivana i Mirele Cigić te “Sestre” (dokumentarac o sestrama Čuljak) Zdenka Jurilja. Na igralištu ispred Planinarskog doma bit će upriličen program “Igre za djecu by Zelenkapica”. Na festival su stigla brojna filmska ostvarenja koja za temu imaju planinu ili su uz planinu vezana mjestom radnje. U službenoj konkurenciji i popratnom programu bit će projekcije filmova iz BiH, Hrvatske, SAD-a, Francuske, Italije, Austrije, Švicarske, Portugala i Indije. Organizatori festivala i gosti bit će smješteni u Planinarskom domu.

No brojni su unajmili privatni smještaj, a bit će i kampera. - Mountain Film Summit želi postati tradicionalni festival u Parku prirode Blidinje. Želimo razviti svijest kod mladih o održivom životu i o poštivanju prirode te otvoriti nove perspektive doživljaja prirodnih ljepota - kazao nam je Tomislav Ćavar, povjesničar umjetnosti, koji se uspješno ogledao i kao filmski autor, a koji je s Danijelom i Markom Mikulićem Mašijom, djelatnikom HRT-a, pokrenuo ovaj festival u “hercegovačkim Alpama”.

Organizatori ističu kako ovaj festival nije samo kulturni događaj već i prilika za podizanje svijesti o važnosti planinskih područja te poticanje ljubavi prema prirodi i aktivnom životu. Ideja je došla iz želje da se u Parku prirode Blidinje, osim gastronomske ponude, nude i kulturni sadržaji. - Festival planinskog filma vidimo kao vrstu promocije planinskih područja, njihove ljepote i mogućnosti za aktivnosti na otvorenom kako bismo dodatno potaknuli kulturni turizam i svjestan odnos prema prirodi - dodao je Ćavar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?