u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno

Izložba i koncert Gorana Sučića sutra u LIvnu

23.07.2024.
u 18:00

Goran Sučić sveučilišni profesor, glazbeni pedagog i kompozitor predstavit će svoj likovni stvaralački opus nadahnut akcijskim slikarstvom i apstraktnim ekspresionizmom

U sklopu Livanjskog kulturnog ljeta, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Darka Čondrića, Grad Livno i Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno Vas pozivaju na izložbu i koncert prof. dr. sc. Gorana Sučića Glazba u slici,  u srijedu, 31. 7. 2024. u 19. 30 sati.

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno Goran Sučić sveučilišni profesor, glazbeni pedagog i kompozitor predstavit će svoj likovni stvaralački opus nadahnut akcijskim slikarstvom i apstraktnim ekspresionizmom.

Vrlo znakovitim nazivom izložbe „Glazba u slici“ Goran Sučić objedinio je dvije njemu najvažnije umjetnosti. Slikarstvu kao „tihoj“ poeziji dao je glas. Dugogodišnjim radom i zanesenim istraživanjem na poljima glazbe i vizualnog postigao je ujedinjenu senzaciju, vizualno – auditivnu  interpretaciju koja je uzajamno inspirirana, nadopunjena i isprepletena  u začuđujući fenomen združenih osjeta.

Sučić sklada svoju polifoniju boja i tonaliteta i njihovih međusobnih tekstura. Sasvim opušteno prepušta se otkrivanju vlastitih kompozicija  prožimajući glazbene i slikarske zakonitosti. Silovitost ekspresije koja izvire iz njegovih slika postignuta je ujedinjenjem temeljnih sastavnica koje su zagovarali fovisti, predstavnici akcijskoga slikarstva i apstraktnoga ekspresionizma. Gestualnom mrljom, žestinom boja, izlomljenim  linijama ili pak  organskim formama Sučić kreira suglasje koje iskazuje autorovu veliku energiju, razigranost i ushit. Iako nam se čini da su karakter i atmosfera najčešće allegro i fortissimo, Sučić nam donosi i svoje „tihe“, meditativne kompozicije. U duhu enformela, tražeći sklad u lirskoj apstrakciji, autor kao da nagovještava novo smirenije razdoblje s novim kontemplativnim vizurama.

Angažmanom kroz više multimedijalnih projekata Sučić se  iskazao, kako reče za njega Igor Brešan, kao umjetnik kojima je jedan medij pretijesan. Izložba i koncert Glazba u slici je sažeta retrospektiva dugogodišnjeg Sučićeva stvaralačkog rada.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije