MFF 2024. - Od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu bit će održan 25. Mediteran Film Festival

U natjecateljskoj konkurenciji 20 dokumentaraca koji stižu iz 18 država!

Mediteran Film Festival
16.09.2024.
u 14:16

Od 8. do 12. kolovoza u Širokom Brijegu održat će se Mediteran Film Festival 2024. U natjecateljskoj konkurenciji 25. izdanja širokobriješkog festivala  dokumentarnog filma bit će prikazano 20 dokumentaraca – po deset kratkometražnih i dugometražnih filmova. Riječ je o filmovima ne samo s područja Mediterana, nekoliko dokumentaraca rađeno je u koprodukciji s filmašima iz SAD-a, Velike Britanije, Ukrajine, Austrije i Nizozemske. Tih 20 filmova stvarano je čak u 18 država. Filmove u natjecateljskoj konkurenciji odabrao je selektor Zdravko Mustać.

Kako su objavili organizatori, od tih 20 izabranih neki će svjetsku premijeru imati upravo na platnu širokobriješkog kina Borak. U natjecateljskom programu bit će prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim svjetskim filmskim festivalima.

- Opet nam se nudi hrpa istraživačkih i tankoćutnih formi ispovijedanja filmskih junaka u okvirima njima bliskih rukopisa. Prate naši filmaši recentna događanja. Hodaju po cesti svakodnevice. Prate burne događaje oko nas. Ulaze u utrobu ratovanja, agresija, sukoba i destrukcija. Ulaze filmaši u svakovrsne političke i socijalne devijacije. Donose nam na dlanu svoja poimanja neuhvatljive filmske pravde - istaknuo je festivalski selektor Zdravko Mustać koji dodaje kako u ovogodišnjem programu u konkurenciji, između ostalog, filmaši uzimaju i povijesna previranja, pa ih lagano spajaju sa sadašnjošću, stvarajući na nebeskim platnima sliku jedne neprekinute niti tragedije i pesimizma.

Mustać navodi kako se filmaši vole uhvatiti u koštac i s intimnim dramama. Ponekad nude autobiografske poglede, a ponekad samo sa strane svjedoče tuđem ili udaljenom, ali bolnom i traumatičnom preživljavanju. Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, „Grand Prix festivala“ i „Best Short“ za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala. Mediteran Film Festival će dodjeljivati i nagradu „Best Camera“, kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije.

U festivalskom off-programu bit će pravih filmskih poslastica. Među njima je i film „Hassanovi ratovi“ redatelje Roberta Bubala, Večernjakova novinara i urednika. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu koji filmskim jezikom priča o zanimljivom životnom putu Večernjakova novinara Hassana Haidara Diaba. Ovaj Bubalov film bio je pobjednik na Vukovar Film Festivalu, nagrađen je prestižnom nagradom „Zlatni štap“. Kao i prethodnih godina gledatelji će imati prigodu nazočiti projekcijama filmova domaćih autora i filmova za djecu, a bit će priređeno i poneko iznenađenje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?