Jesen je vrijeme bundeva, a to znači i bogatstva slasnih deserata koji nas griju u hladnim danima. Bez glutena i mliječnih proizvoda, ovaj recept, slasna pita od bundeve bez kore, savršeno odgovara osobama s intolerancijama ili onima koji žele uživati u zdravijoj verziji klasične pite od bundeve. Izostanak kore smanjuje unos kalorija, a posebno ugljikohidrata, a ovaj desert pritom zadržava sve bogate okuse zahvaljujući aromatičnom začinu za pitu od bundeve, vaniliji i limunovoj korici, piše missGASTRO.
Jednostavan recept i male, ali slatke porcije Recept se sastoji od tek nekoliko jednostavnih koraka, a rezultat su male porcije koje možeš peći u zasebnim keramičkim posudama, što olakšava posluživanje i kontrolu porcija. Svaka porcija obiluje vitaminom C, kalijem, beta-karotenom, vlaknima i zdravim masnoćama, zahvaljujući bundevinoj pulpi i kokosovu mlijeku.
Bezglutenska pita od bundeve nije samo ukusna, već je prilagođena raznim prehrambenim potrebama – pogodna je za vegetarijance i osobe koje prate programe za mršavljenje poput Weight Watchersa. Peče se samo 30 minuta, a nakon toga je potrebno ohladiti je u hladnjaku kako bi se stvorila savršeno glatka tekstura. Po želji, možeš je poslužiti s biljnim šlagom ili domaćim šlagom od kokosovog mlijeka za dodatni užitak.
SASTOJCI
- pire od bundeve 900 g
- kokosovo mlijeko 250 ml
- javorov sirup 190 ml
- jaje 6 kom
- začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice") 1 žlica
- limunova korica 1 kom
- ekstrakt vanilije 2 žličica
- morska sol 1 prstohvat
- šlag
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 175°C.
- U srednjoj zdjeli pomiješaj pire od bundeve, kokosovo mlijeko, javorov sirup, jaja, začin za pitu od bundeve, naribanu koricu 1 limuna, ekstrakt vanilije i sol.
- Miješaj dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.
- Raspodijeli smjesu ravnomjerno u 10 vatrostalnih keramičkih posudica i stavi ih na pleh za pečenje.
- Peci 25-30 minuta, dok se središnji dio ne počne lagano "ljuljati" kad protreseš posudice.
- Pusti da se pite ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih stavi u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja.
- Po želji, posluži s (biljnim) šlagom.
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
- ENERGIJA 125 KCAL 6 %
- MASTI 7,00 G 9 %
- KOLESTEROL 0,11 G 0 %
- UH 25,00 G 9 %
- PROTEINI 5,00 G 10 %