Imate povišen kolesterol? Smanjite ga uvođenjem ovih 7 namirnica u prehranu
Kolesterol je vrsta lipida koji tijelo koristi za proizvodnju hormona, vitamina D i tvari koje pomažu probavi. Međutim, previše 'lošeg' LDL kolesterola u krvi može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Srećom, promjenom prehrane možemo značajno smanjiti razinu LDL kolesterola i unaprijediti zdravlje srca. U nastavku donosimo sedam ključnih namirnica koje prirodno pomažu u regulaciji kolesterola.
Zob i cjelovite žitarice: Zob je bogata beta-glukanom, vlaknom koje stvara gel u probavnom sustavu, veže se za kolesterol i pomaže njegovom izbacivanju iz tijela. Redovita konzumacija zobene kaše ili cjelovitih žitarica smanjuje LDL kolesterol, a istovremeno održava razinu šećera u krvi stabilnom.
Masna riba: Masna riba poput lososa, skuše i tune bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju trigliceride i povećavaju 'dobar' HDL kolesterol. Omega-3 također pomažu u smanjenju upala i održavanju zdravlja krvnih žila.
Avokado: Avokado je izvor mononezasićenih masti koje pomažu smanjenju LDL kolesterola i povećavaju HDL kolesterol. Također sadrži vlakna koja dodatno podržavaju zdravlje srca.
Orašasti plodovi: Bademi, orasi i lješnjaci odličan su izbor za borbu protiv visokog kolesterola. Ove namirnice sadrže zdrave masti, biljne sterole i antioksidanse koji poboljšavaju lipidni profil i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Maslinovo ulje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti i snažne antioksidanse, poput polifenola, koji pomažu u smanjenju razine LDL kolesterola. Maslinovo ulje je izvrstan dodatak salatama ili kao zamjena za nezdrave masnoće u kuhanju.
Mahunarke: Grah, leća i slanutak sadrže topljiva vlakna koja usporavaju apsorpciju kolesterola u probavnom traktu. Redovita konzumacija mahunarki može značajno smanjiti LDL kolesterol i pomoći u kontroli tjelesne težine.
Voće bogato pektinom: Voće poput jabuka, agruma i bobičastog voća bogato je pektinom, vrstom topljivih vlakana koja pomažu u smanjenju kolesterola. Osim što podržava zdravlje srca, ovo voće je i ukusan način unosa vitamina i antioksidansa.