Juliška s prhkim tijestom poznati je kolač koji na stolovima najčešće zauzima mjesto za vrijeme blagdana. Bijela krema, bogati biskvit s orasima i ukusno prhko tijesto slojevi su slastice savršeno dobrog okusa. Coolinarika prenosi recept blogerice Matejke Buča s bloga like chocolate.
Sastojci
Kore:
350 g Glatkog brašna
prstohvat soli
½ žličice Praška za pecivo
230 g maslaca sobne temperature
2 žlice (15 g) bijelog vina
1 žumanjak
Čokoladni sloj:
5 žumanjaka
200 g šećera
1 Bourbon vanilija šećer
150 g otopljene čokolade
80 g mljevenih oraha
6 bjelanjaka
prstohvat soli
Krema:
500 g mlijeka
45 g Gussnela
1 Bourbon vanilija šećer
225 g omekšalog maslaca
175 g šećera u prahu
šećer u prahu za posip
Priprema
1. Prvo pripremite kremu: Mlijeko s Gussnelom i bourbon vanilja šećerom miješajte na srednje jakoj vatri dok ne dobijete gustoću pudinga. Prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu i ohladite do sobne temperature.
2. Pećnicu zagrijte na 180°C.
3. Sada pripremite kore: Prvo dlanovima ili u multipraktiku izmiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i maslac dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Zatim dodajte žumanjak i vino (ili vodu) pa umijesite prhko tijesto, vrlo kratko, samo dok se ne sjedini.
4. Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte na dvije jednake kore (20 x 30 cm). Najlakše je koristiti metodu 'kuverte' od papira za pečenje.
5. Prvu koru stavite na papir za pečenje na široki pleh, izbodite vilicom pa pecite 10-12 minuta tj. dok malo ne potamni.
6. Drugu koru stavite u kalup za pečenje odgovarajuće veličine, također na papir za pečenje ili kalup dobro namastite. Izbodite koru vilicom i stavite u hladnjak dok ne pripremite čokoladni sloj.
7. Bjelanjke i prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
8. Žumanjke miksajte sa šećerom i bourbon vanilija šećerom 3-4 minute tj. dok smjesa ne postane blijeda i dvostruko voluminoznija.
9. Umiješajte orahe i otopljenu čokoladu, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Prvo dodajtre 1/3 snijega, energičnim potezima, a zatim preostali nježno, laganim kružnim potezima špatulom.
10. Izlijte na pripremljenu sirovu koru pa pecite oko 30 minuta tj. dok čačkalica koju ubodete u tijesto ne izađe čista. Ohladite.
11. Sada miksajte maslac i šećer u prahu dok ne dobijete laganu, nježnu teksturu – barem 4-5 minuta.
12. Dodajte žlicu po žlicu ohlađene bijele kreme i miksajte dok ne dobijete lijepu, svilenkastu kremu. Nanesite je na ohlađeni kolač pa na vrh stavite pečenu prhku koru.
Budite jako pažljivi jer je kora jako jako prhka i lako puca.
Posluživanje
Pospite šećerom u prahu, još malo sve zajedno ohladite i poslužite.
Savjet
Kolač možete držati na hladnom do 5 dana.