Recept koji osobitu pozornost privlači tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana je onaj koji se odnosi na šape, kolač koji osim svojega ukusa, privlači i nostalgičnim osjećajem koji nas sve vraća u djetinjstvo. Portal gastro.24sata.hr piše kako posebnu vrijednost imaju kalupi za izradu ovih kolača, a koji se prenose s generacije na generaciju te koji omogućuju onaj starinski izgled medvjeđih šapa. Ovom prilikom donijeli su u recept koji u nekoliko jednostavnih koraka i s korištenjem uobičajenih sastojaka može rezultirati kolačem koji je dio važne tradicije.
SASTOJCI
- oštro brašno 300 g
- prašak za pecivo 0,50 kom
- šećer 170 g mljeveni orasi
- 200 g svinjska mast 120 g jaje
- 1 kom med 2 žlica vanilin šećer
- 1 kom šećer u prahu 50
U tri jednostavka koraka možete dobiti željeni rezultat. Mljevene orahe izmiješaj s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravi udubljenje i stavi jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesi tijesto i ostavi da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži svinjskom masti, pospi brašnom i puni pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisni kako bi otisak kalupa bio izraženiji. Napunjene kalupe stavi na pleh i peci na temperaturi od 180 stupnjeva oko 15-20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadi iz kalupa i uvaljaj u šećerni prah.