Znanstvenici su otkrili da ljudi koji redovito piju kavu imaju nešto manji rizik od razvoja raka glave i vrata. Nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Cancer potvrdila je rezultate nekoliko prethodnih koje su ukazivale na isto. Pravi čaj i kava bez kofeina također imaju pozitivne učinke, pokazalo je također istraživanje.
Broj karcinoma ove vrste – uključujući rak usne šupljine, ždrijela i grkljana – raste i zbog povećanog broja infekcija HPV-om (humani papiloma virus), koji je jedan od njihovih uzroka.
Istraživanje je analiziralo podatke iz 14 prethodnih studija provedenih u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi. Sudionici su trebali odgovoriti na pitanja o tome koliko su čaja i kave popili. Znanstvenici su analizirali podatke 9548 osoba koje su imale ovu vrstu raka i 15783 osobe koje nisu, prenosi N1.
Kako pokazuju rezultati, morate piti puno kave da biste postigli učinak. Otkrili su da oni koji piju više od četiri šalice kave s kofeinom dnevno imaju 17 posto manje šanse za razvoj raka glave ili vrata u usporedbi s onima koji ne piju kavu. Konzumacija kave posebno smanjuje rizik od raka usne šupljine i ždrijela. Za potonje se pokazalo korisnim ispijanje tri do četiri šalice kave dnevno.
Djeluje i kava bez kofeina
Utvrdili su da čak i kava bez kofeina ima blagotvoran učinak, jer je šalica dnevno povezana s manjim rizikom od raka usne šupljine, ali ne i drugih vrsta raka glave i vrata.
Čak i prije ove studije nekoliko je drugih pokazalo nešto slično – da je ispijanje kave povezano s manjim rizikom od raka glave i vrata, ali ne i s manjim rizikom od drugih vrsta raka, poput raka prostate, pluća, probavnog sustava i jajnika.
Kod čaja su rezultati nešto kompliciraniji. Dok ispijanje jedne šalice dnevno smanjuje rizik od raka glave i vrata (za 9 posto), ispijanje više šalica povećava rizik od raka grla. Autori studije kažu da bi ispijanje puno čaja potencijalno moglo povećati mogućnost refluksne bolesti, koja je povezana s rakom grla.
Nekoliko dosadašnjih studija pokazalo je zaštitno djelovanje čaja, posebno u Aziji, gdje se najviše konzumira zeleni čaj. Spomenuta analiza nije posebno istaknula razlike među vrstama čajeva, već je napravljena na temelju istraživanja u Europi i Americi, gdje se crni čaj češće konzumira.
“Novost ove studije je što je istraživala učinke kave i čaja na različite podtipove raka glave i vrata, te pokazala da čak i kava bez kofeina ima određeni pozitivan učinak”, rekao je glavni autor studije dr. Chin Amy Lee s Instituta za rak Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah.
Istraživači su uzeli u obzir i druge faktore, poput dobi, spola, dnevnog broja popušenih cigareta, konzumacije alkohola te konzumacije voća i povrća, te ih “oduzeli”, pa su u rezultatima istaknuti samo učinci kave ili čaja. .
Profesor londonskog King’s Collegea dr. Tom Sanders. “U opservacijskim studijama vrlo je teško potpuno isključiti zbunjujuće učinke, poput duhana i alkohola, iz statističke analize”, opisao je. “Vjerojatno je da ljudi koji piju puno kave i čaja izbjegavaju druga štetna ponašanja kao što su pijenje alkohola i pušenje, što je vjerojatni razlog nižeg rizika od ovih karcinoma”, upozorio je.
Kava i čaj sadrže mnogo korisnih tvari. Prema riječima autorice studije Lee, iz rezultata se može zaključiti da zaštitno djelovanje nema (samo) kofein, već i druge tvari koje su također prisutne u čaju i kavi bez kofeina. Bioaktivni spojevi zvani polifenoli pokazali su antioksidativna i antikancerogena svojstva, koja inhibiraju rast tumora i njihovo širenje (metastaze).