Savjeti

Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put

24.03.2025.
u 12:54
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Kada radiš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva

Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su i naša prva iskustva s kuhanjem općenito bila vezana za rižu.

Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan.  
Kada kuhaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu.

1. Kako odabrati najbolju rižu 

Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže - ovisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta...

2. Rižu treba oprati prije kuhanja 

Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.

3. Pripazi na omjer 

Omjer vode i riže važan je kod kuhanja, na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode.

4. Kuhanje riže 

U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuhaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuhaj još 15-20 minuta.

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuhanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj. 

6. Okus za kraj 

Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo curryja ili kurkume prilikom kuhanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije