slasno otkriće

Što kažeš na tiramisu s pistacijom? Savršeni izbor za sve prigode!

Tiramisu s pistacijom
Addicted to Dates/Pinterest
26.03.2025.
u 16:29
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Omiljena kremasta tekstura mascarponea i aroma kave spojeni s kremom od pistacija stvaraju desert koji se pamti - tiramisu s pistacijom

U doslovnom prijevodu "podigni me", u prenesenom značenju "razveseli me", tiramisu već desetljećima s razlogom ne silazi s trona najomiljenijih deserta – njegovu laganu teksturu, bogat okus kave i svilenkastu kremu jednostavno je teško nadmašiti.

No i omiljeni klasici ponekad zaslužuju novo poglavlje. Upravo to donosi ova varijanta tiramisua s dodatkom kreme od pistacija koja će cijelom desertu podariti sasvim novu dimenziju, piše miss gastro.

Svestrana krema od pistacija

Svi oni koji još nisu kušali kremu od pistacija, moraju se pripremiti na slasno otkriće. Nalik je Nutelli, ali bez čokolade i s profinjenim aromama pistacija, ova krema pretvara svaki desert u luksuznu poslasticu. 

U ovoj varijanti tiramisua, krema od pistacija dodaje se u mascarpone, gdje se savršeno stapa s ostalim sastojcima. Lagani biskviti natopljeni kavom i Marsalom, slojevi kreme i posip od usitnjenih pistacija čine ovu slasticu savršenim izborom za sve prigode.

SASTOJCI

  • kava 1 šalica
  • marsala vino 1,50 žlica
  • jaje 3 kom
  • šećer 0,50 šalica
  • mascarpone 340 g
  • namaz od pistacija 0,25 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • piškote 340 g
  • pistacije 0,25 šalica

POSTUPAK

  1. Obloži kvadratni kalup za tortu dimenzija 20x20 cm papirom za pečenje.
  2. Pomiješaj crnu kavu i marsau. Ostavi da se potpuno ohladi.
  3. U čistoj zdjeli mikserom na visokoj brzini izmiksaj bjelanjke dok ne postanu čvrsti i oblikuju šiljaste vrhove.
  4. Nastavi miksati bjelanjke i postupno dodaj ¼ šalice šećera, sve dok se šećer potpuno ne sjedini. Smjesu ostavi sa strane.
  5. U drugoj zdjeli miksaj žumanjke i preostali šećer nekoliko minuta, dok smjesa ne posvijetli i udvostruči volumen.
  6. Dodaj mascarpone, kremu od pistacija i ekstrakt vanilije pa miksaj 1-2 minute, dok ne dobiješ glatku kremu.
  7. Pažljivo umiješaj bjelanjke u smjesu mascarponea i pistacija, miješajući lagano slastičarskom špatulom kako bi krema ostala prozračna.
  8. Za slaganje tiramisua, umoči piškote u mješavinu kave i marsale, pa ih složi u redove na dno pripremljenog kalupa.
  9. Premaži piškote polovicom mascarpone kreme i ravnomjerno rasporedi.
  10. Ponovi postupak s piškotama - umoči ih u kavu i vino, pa složi na prethodni sloj kreme.
  11. Na vrh ravnomjerno rasporedi preostalu polovicu mascarpone kreme i zagladi površinu.
  12. Stavi očišćene pistacije u sjeckalicu ili blender i usitni 20-30 sekundi.
  13. Pospi usitnjene pistacije po vrhu tiramisua.
  14. Pokriveni tiramisu stavi u hladnjak i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije posluživanja.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije