Iako u SAD-u često svojataju banoffee pie, zapravo je riječ o engleskom desertu koji je osmišljen početkom 1970-ih. Ime je simpatična stopljenica riječi banana i toffee (karamela), a u originalu se sastoji od prhkog tijesta, sloja karamela s kondenziranim mlijekom, reda zrelih banana i tučenog vrhnja s aromom kave.
Danas se koriste mali prečaci, pa se baza nerijetko pravi od digestive keksa i maslaca, piše miss gastro.
Engleski klasik može se poslužiti i u čaši
Budući da je u pitanju engleski klasik novijeg datuma, recept smo potražili kod njihove gastro kraljice Mary Berry. U kuharici "Classic" Mary je raspisala svoj recept za banoffee pie, dostatan za 8 porcija.
Naravno, ovu slasticu možeš poslužiti i u čašama. Pripremi sve komponentne, uredno ih posloži u osam staklenih čaša i čuvaj u hladnjaku.
SASTOJCI
- digestive keksi 150 g
- maslac 75 g
- maslac 75 g
- smeđi šećer 75 g
- kondenzirano mlijeko 400 g
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- banana 1 kom
- slatko vrhnje 300 ml
- tamna čokolada 50 g
- kakao prah 1 žličica
POSTUPAK
- Kalup za tortu promjera 20 cm premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
- Kekse stavi u vrećicu za zamrzivač pa ih usitni valjkom ili batom za meso. Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj kekse pa utisni smjesu u kalup. Poravnaj i stavi u hladnjak na 15-ak minuta.
- Maslac pomiješaj sa šećerom i stavi na laganu vatru. Kad se rastope, promiješaj i ulij kondenzirano mlijeko. Kuhaj dvije do tri minute, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
- Prelij pripremljenu kremu preko baze od keksa i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Nareži banane na kriške pa ih poslaži preko rashlađene slastice.
- Na kraju izmiksaj slatko vrhnje pa ga premaži preko slastice. Stavi nazad u hladnjak.
- Na kraju prelij rastopljenom tamnom čokoladom i/ili pospi kakaom. Posluži rashlađeno!