može i u čaši

Donosimo recept Mary Berry za odličan kolač od banane

Banoffee pita
Cookbookreview/Pinterest
22.03.2025.
u 08:43
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Recept za banoffee pie potražili smo u kuharici Mary Berry... I jako nam se svidio

Iako u SAD-u često svojataju banoffee pie, zapravo je riječ o engleskom desertu koji je osmišljen početkom 1970-ih. Ime je simpatična stopljenica riječi banana i toffee (karamela), a u originalu se sastoji od prhkog tijesta, sloja karamela s kondenziranim mlijekom, reda zrelih banana i tučenog vrhnja s aromom kave.

Danas se koriste mali prečaci, pa se baza nerijetko pravi od digestive keksa i maslaca, piše miss gastro.

Engleski klasik može se poslužiti i u čaši

Budući da je u pitanju engleski klasik novijeg datuma, recept smo potražili kod njihove gastro kraljice Mary Berry. U kuharici "Classic" Mary je raspisala svoj recept za banoffee pie, dostatan za 8 porcija.

Naravno, ovu slasticu možeš poslužiti i u čašama. Pripremi sve komponentne, uredno ih posloži u osam staklenih čaša i čuvaj u hladnjaku.

SASTOJCI

  • digestive keksi 150 g
  • maslac 75 g
  • maslac 75 g
  • smeđi šećer 75 g
  • kondenzirano mlijeko 400 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • banana 1 kom
  • slatko vrhnje 300 ml
  • tamna čokolada 50 g
  • kakao prah 1 žličica

POSTUPAK

  1. Kalup za tortu promjera 20 cm premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
  2. Kekse stavi u vrećicu za zamrzivač pa ih usitni valjkom ili batom za meso. Maslac rastopi na laganoj vatri, umiješaj kekse pa utisni smjesu u kalup. Poravnaj i stavi u hladnjak na 15-ak minuta.
  3. Maslac pomiješaj sa šećerom i stavi na laganu vatru. Kad se rastope, promiješaj i ulij kondenzirano mlijeko. Kuhaj dvije do tri minute, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
  4. Prelij pripremljenu kremu preko baze od keksa i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
  5. Nareži banane na kriške pa ih poslaži preko rashlađene slastice.
  6. Na kraju izmiksaj slatko vrhnje pa ga premaži preko slastice. Stavi nazad u hladnjak.
  7. Na kraju prelij rastopljenom tamnom čokoladom i/ili pospi kakaom. Posluži rashlađeno!
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije