vrijeme je za oprez

Koristite i stariji krumpir? Pripazite jer to može biti opasno

krumpir
Hrvoje Jelavic/Pixsell
24.03.2025.
u 14:04
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Krumpir je namirnica koju često kupujemo u većim količinama i čuvamo tjednima, no rijetko razmišljamo o tome koliko dugo je siguran za konzumaciju. Iako je poznato da je krumpir dugotrajan, s vremenom može postati opasan za zdravlje.

Pazite s proklijalim krumpirima

Ako primijetite da je vaš krumpir proklijao, omekšao ili promijenio boju, vrijeme je za oprez. Glavni razlog leži u solaninu i čakoninu, prirodnim toksinima iz skupine glikoalkaloida. Ove tvari mogu uzrokovati probavne tegobe, glavobolju, pa čak i neurološke simptome ako se unesu u velikim količinama, piše Index.

Proklijali krumpir s malim klicama još uvijek se može konzumirati ako ih pažljivo odrežete, no ako su klice duge i brojne, bolje ga je baciti. Zelene mrlje na kori znak su povećane količine solanina. Takav krumpir može imati gorak okus, a ako ga pojedete previše, može doći do trovanja.

Kako ga pravilno skladištiti

Da biste spriječili kvarenje, čuvajte krumpir na tamnom, suhom i hladnom mjestu, idealno na temperaturi između 7 i 10°C. Hladnjak nije preporučljiv jer može potaknuti pretvaranje škroba u šećere, što može utjecati na okus i teksturu pri kuhanju.

Ako primijetite neugodan miris, truljenje ili plijesan, nemojte riskirati - krumpir odmah bacite. Pravilno skladištenje i redovita provjera spriječit će potencijalne zdravstvene probleme i osigurati da iz ove namirnice izvučete maksimum.

Watch on TikTok

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije