Dobrim slatkim vaflima teško je odoljeti, posebno ako su obogaćeni raznim dodacima poput namaza od čokolade i lješnjaka, raznim voćem, tučenim slatkim vrhnjem… No jednako su ukusni i slani vafli koji mogu postati i samostalan obrok, a mi donosimo ideje koje će tvoj slani doručak, ali i brzinski ručak ili večeru učiniti drugačijim i jako ukusnim. Kako pripremiti tijesto za slane vafle U tijesto za slane vafle može se dodati razno povrće poput batata, mrkve, ribanog luka, ribanih tikvica, sitno sjeckanih paprika, ribane bundeve, kukuruza, graška, špinata… Svakako iz ribanog, odnosno usitnjenog povrća treba istisnuti višak tekućine kako tvoji slani vafli ne bi bili gnjecavi.
Sastojci za najbolje slane vafle na svijetu
Donosimo popis sastojaka od kojih će tvoji slani vafli postati najbolji na svijetu, ako ih pravilno upotrijebiš:
- jaja – o njima ovisi struktura tijesta (jaja ga povezuju i nakon pečenja čine rahlim), a jaja bitno pridonose i okusu
- mlijeko – vaflima osigurava vlagu te pomaže povezati jaja i brašno, odnosno suhe sastojke. Umjesto kravljeg mlijeka može se koristiti i biljno mlijeko
- grčki jogurt – daje poseban okus, a vafli s grčim jogurtom imaju više proteina
- maslinovo ulje – u tijesto za vafle uvijek je dobro dodati malo ulja koje pridonosi glatkoj strukturi tijesta i njegovoj prozračnosti te hrskavoj korici. Jednako funkcionira i biljno ulje neutralnih okusa
- mladi luk - bijeli dio dat će svježi okus, a zeleni i okus i boju koja će oživjeti tvoje vafle
- sir – znamo da je sve bolje s malo dodanog sira, pa će tako ribani sir i vaflima dati neodoljiv okus. Za slane vafle koriste se aromatični sirevi poput cheddara, ali i drugi manje aromatični sirevi koji se dobro tope (primjerice gauda)
Uz ove savjete možeš složiti svoje kombinacije slanih vafla, no probaj i dva recepta koja donosimo – za vafle sa šunkom i sirom te bezglutenske vafle s hrpom povrća.
Vafli s povrćem
SASTOJCI
- tikvice 1 kom
- mrkva 1 kom
- jaje 2 kom
- bjelanjak 2 kom
- bademovo brašno 0,33 šalica
- parmezan 0,25 šalica
- češnjak u granulama 0,25 žličica
- sol 0,25 žličica
- ljuti umak
POSTUPAK
- Iscijedi višak vode iz naribane tikvice i naribane mrkve.
- Ostale sastojke dobro izmiješaj u zdjeli, dodaj tikvice i mrkvu i ponovno dobro izmiješaj.
- Ulij u dobro namašćeni kalup za vafle i peci 3 do 5 minuta, odnosno dok vafli ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi.
- Posluži toplo.
Slani vafli sa šunkom i sirom
SASTOJCI
- brašno 1,75 šalica
- prašak za pecivo 1 žličica
- sol 0,25 žličica
- šećer 1 žlica
- češnjak u granulama 0,25 žličica
- luk u prahu 0,25 žličica
- jaje 2 kom
- suncokretovo ulje 0,50 šalica
- mlijeko 1,75 šalica
- šunka 1 šalica
- cheddar 1 šalica
- mladi luk 1 kom
POSTUPAK
- U zdjeli izmiješaj suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, češnjak u prahu i luk u prahu.
- Dodaj mokre sastojke – jaja, ulje, mlijeko. Sve dobro izmiksaj.
- Dodaj šunku, sir i nasjeckani mladi luk. Ulij tijesto u aparat za vafle i peci oko 5 minuta.
- Vafle posluži odmah, vruće.
Bezglutenski vafli s povrćem
SASTOJCI
- tikvice 1 kom
- mrkva 1 kom
- jaje 2 kom
- bjelanjak 2 kom
- bademovo brašno 0,33 šalica
- parmezan 0,25 šalica
- češnjak u granulama 0,25 žličica
- sol 0,25 žličica
- ljuti umak
POSTUPAK
- Iscijedi višak vode iz naribane tikvice i naribane mrkve.
- Ostale sastojke dobro izmiješaj u zdjeli, dodaj tikvice i mrkvu i ponovno dobro izmiješaj.
- Ulij u dobro namašćeni kalup za vafle i peci 3 do 5 minuta, odnosno dok vafli ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi.
- Posluži toplo.