BUDE NOSTALGIJU

Veliki povratak džepnih ljubimaca iz devedesetih: Generacija Z poludjela za Tamagotchijima

Shutterstock
01.10.2024.
u 17:13

Popularna igračka danas stoji 20 dolara, a otkako je posljednji put bila popularna, prije gotovo 30 godina, prošla je određenu transformaciju

Sjećate li se Tamagotchija? Igračka koja je bila popularna prije tridesetak godina se, čini se, vraća na velika vrata. Tamagotchija, oko kojeg su nostalgični mnogi milenijalci koji su se najviše igrali s njim, sada je otkrila generacija Z. Maleni digitalni uređaji koji glume kućne ljubimce o kojima treba redovito brinuti, sve su popularniji među mladima, piše New York Post. Bandai Namco, brend koji stoji iza ove popularne igračke, izvijestio je da su se globalne prodaje Tamagotchija od 2022. do 2023. udvostručile, a potražnja je toliko velika da je tvrtka ove godine čak otvorila svoju prvu fizičku trgovinu u Velikoj Britaniji.

Tamagotchi je ponovno postao sveprisutan, čak i kao modni dodatak jer ga mnogi nose kao privjesak na svojim torbicama. Popularna igračka danas stoji 20 dolara, a otkako je posljednji put bila popularna, prije gotovo 30 godina, prošla je određenu transformaciju te je poboljšana.

'Sada se uz pomoć svog Tamagotchija možete povezati s prijateljima, igrati se putem WiFija i preuzimati različite aplikacije, što stvarno smanjuje osjećaj zamora koji ste možda imali s nekim ranijim modelima', pojasnila je za BBC Priya Jadeja, voditeljica brenda Tamagotchi.

Osnovna ideja Tamagotchija je jednostavna: korisnici imaju zadatak brinuti o virtualnom ljubimcu, ali ako ne paze na svoja pikselizirana stvorenja, ona mogu umrijeti. 'Ovdje se radi o upravljanju resursima, o njegovanju i brizi za malog virtualnog ljubimca, a ta osnovna ljudska emocija, potreba da o nekome brinemo, nikada ne nestaje' izjavila je Liz Grampp, potpredsjednica brenda Bandai America za Daily Mail.

'Mislim da će se djeci koja su odrasla igrajući se s iPhoneima i iPadima ovo činiti jedinstvenim, ali će im način igre i dalje biti poznat', dodala je. Ljubitelji Tamagotchija kažu da nostalgija igra veliku ulogu u povratku ove igre, koja je prvi put lansirana 1996. godine. Mnoštvo starijih obožavatelja ovih dana hvali svoje Tamagotchije na društvenim mrežama. 'Prvi Tamagotchi dobila sam u osnovnoj školi, moja najbolja prijateljica ga je tada imala i imam lijepe uspomene na to kako smo se zajedno igrale', rekla je Emma, poznata kao Emmalution na YouTubeu.

Više nema svoj originalni Tamagotchi, pa je prošle godine brzo kupila moderniziranu verziju igračke, što je, kako kaže, 'pokrenulo opsesiju'. 'Počela sam stvarati kolekciju, znatiželjna da otkrijem što sam propustila dok sam bila previše zauzeta odrastanjem', rekla je. 'S obzirom na to kakav je svijet trenutno, i kakav je bio posljednjih nekoliko godina, lijepo je povremeno pogledati svog malog pikseliziranog ljubimca, na trenutak zaboraviti na sve, nahraniti ga malom grickalicom ili odigrati igricu, i prisjetiti se puno jednostavnijih vremena.'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?