korisni savjeti

Volite li jesti jabuke? Ovo trebate napraviti prije toga

voće, jabuke, pranje
Foto: Ilustracija
1/3
22.10.2024.
u 20:35

Kako biste bili sigurni od nečistoća koje se nalaze na kori jabuke, voćku možete oprati u vodi i sodi bikarboni.

Najveći broj sorti jabuka na jesen dozrijeva i tada se beru. U ovo vrijeme su jabuke najukusnije i najkvalitetnije jer nisu dugo skladištene. Bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminom C, a stručnjaci kažu kako kontroliraju razinu šećera u krvi, a kombinacija vlakana, antioksidansa i kalija pomaže u snižavanju tlaka i kolesterola, što ih čini zaštitnicima zdravlja srca. Najbolje ih je jesti svježe, i to s korom. Naime, prema riječima stručnjaka, u kori se nalazi 50 posto svih hranjivih tvari, piše Index.hr

Kako biste bili sigurni od nečistoća koje se nalaze na kori jabuke, voćku možete oprati u vodi i sodi bikarboni. 

Pranje jabuka u vodi i sodi bikarboni 

Prema istraživanju koje je objavio Journal of Agricultural and Food Chemistry, natapanje jabuka u vodi i sodi bikarboni na 12 do 15 minuta može ukloniti 80 posto fungicida koji može prodrijeti kroz koru. Mješavina će također ukloniti 96 posto pesticida. Iako većina ljudi jabuku prije konzumacije opere u običnoj vodi sa slavine, to ipak nije učinkovito, a neće ukloniti niti vosak kojim se jabuke često premazuju kako bi imale privlačan sjaj.

Za premazivanje jabuka mogu se koristiti prirodni voskovi (od listova biljke karuba, smole, pčelinji vosak ili petrolejski vosak). Svi navedeni voskovi sigurni su za konzumaciju, no ako ih ipak želite ukloniti - soda bikarbona će to učiniti. 

Čuvanje na suhom i hladnom mjestu

Idealna temperatura za čuvanje jabuka je između 0 i 4 stupnja, što podrazumijeva čuvanje u hladnjaku, no odlična i popularna opcija je i podrum ili garaža, gdje temperatura ne prelazi 10 stupnjeva. Jabuke ne vole prekomjernu vlagu pa je važno osigurati suho mjesto. Najbolje ih je držati u drvenim kašetama kako se to obično i radi, idealno s tankim papirnatim omotom između slojeva, kako bi zrak mogao cirkulirati. 

Neke sorte jabuka čuvaju se bolje od drugih. Primjerice, Granny Smith ili Fuji traju duže, dok mekše sorte poput Gala ili Jonagold brže propadaju. Držite različite sorte odvojeno kako biste lakše kontrolirali kvalitetu. Redovito pregledavajte jabuke i uklonite one koje su počele pokazivati znakove kvarenja. Jedna pokvarena jabuka može utjecati na sve ostale u blizini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije