1. Zašto se aflatoksin kod nas pojačano ne testira?
Nije bilo osnova za pojačane službene kontrole jer prethodnih godina nije bilo kontaminacija stočne hrane, mlijeka ni gotovih proizvoda aflatoksinima, a i skupo je pa se kontrola provodi na temelju procjene rizika.
2. Što je uzrok zatrovanosti mlijeka?
Mlijeko sigurno potječe iz istočne Hrvatske pa se tamo sada uzorkuje i hrana za krave koja će, potvrdi li se aflatoksin u kukuruzu, biti zamijenjena kukuruzom iz državnih rezervi. Krave ne žele jesti hranu koja sadrži veliku količinu aflatoksina pa je očito riječ o dugotrajnoj konzumaciji hrane s manjim količinama spornog toksina.
3. Koliko treba da krava počne davati zdravo mlijeko?
Uz promjenu ishrane krava daje zdravo mlijeko već nakon 10-ak dana.
4. Tko je u nas odgovoran za kontrolu aflatoksina?
Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede hranu životinjskog podrijetla kontrolira u uvozu i proizvodnji, a sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u prometu, odnosno na policama trgovina. Ranijih godina svaka se pošiljka uzorkovala i analizirala, a danas po propisima ni državni organi, a ni tvornice to ne moraju obvezno raditi niti postoji broj propisanih kontrola. Europski propisi traže da se vjeruje deklaraciji i uzorkuje tek određen manji postotak uvoznih pošiljki, a ostalo ide na odgovornost proizvođača te distributera.
5. Koliko laboratorija imamo za analizu aflatoksina?
Rade je Hrvatski veterinarski institut i ZJZ Dr. Andrija Štampar, a trebao bi početi i Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka u Križevcima.
6. Koliko godišnje obavljamo analiza?
Lani svega 40 temeljem procjene rizika, odnosno da nema rizika, a sad u tjedan dana oko 200.
7. Što ako ste kupili sporno mlijeko?
Možete ga vratiti gdje ste ga kupili i bez računa i zauzvrat dobiti novac ili isti proizvod, a na tužbu zaboravite. Kolektivna tužba protiv proizvođača ne može se podnijeti po postojećem Zakonu o zaštiti potrošača, a podnesete li privatnu tužbu, morate dokazati da imate posljedica baš od konzumiranja takvog mlijeka.
8. Može li mlijeko koje ste pili proteklih dana, a u njemu je utvrđen aflatoksin naškoditi?
Razina aflatoksina u domaćem mlijeku nešto je iznad dopuštenih razina. Eventualne posljedice za zdravlje imala bi višegodišnja konzumacija u neuobičajeno velikim dnevnim količinama.
9. Zašto se s farmi na kojima je otkriven aflatoksin još uvijek isporučuje mlijeko?
Čeka se potvrda akreditiranom potvrdnom metodom iz Beča, s obzirom na to da orijentacijska metoda ELISA, koju HVI koristi, može biti i lažno pozitivna.
10. Kako mjerodavni daju konačnu ocjenu ispravnosti proizvoda?
Potrebno je uzorkovati cjelovitu seriju, što je, jednom kad proizvod dođe na police trgovina, teško postići, odgovaraju mjerodavni.
>>Dva tjedna nakon upozorenja i dalje pijemo zatrovano mlijeko
>>Nakon afere Zagrepčani sve više kupuju domaće mlijeko
Preuzeto sa www.vecernji.hr