Tikvice su zvijezde ljetnih vrtova i volimo ih na sve načine. Ipak, ponekad nam ponestane gastro inspiracije. Rješenje? Preobrazi ih u nevjerojatni čokoladni desert!
Ovaj kolač kombinira klasični okus kruha od tikvica s bogatim komadićima čokolade, stvarajući savršeno balansiranu poslasticu.
Sočnost i nježnost + okus i raskoš Tikvice daju sočnost i nježnost, a komadići čokolade su zaslužni za punoću okusa i raskoš. Da stvar bude bolja, premazivanje bogatom čokoladnom glazurom podiže ovaj kolač na potpuno novu razinu. Možeš ga ispeći do jedan dan unaprijed, ohladiti, zamotati u plastičnu foliju i čuvati na sobnoj temperaturi.
Glazuru možeš pripremiti do 3 dana unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije nanošenja, pusti da glazura odstoji na sobnoj temperaturi 15-30 minuta kako bi omekšala i postala lako razmaziva (ako je još uvijek malo tvrda, možeš je kratko umutiti pjenjačom).
SASTOJCI
- jaje 3 kom
- mlaćenica 125 ml
- suncokretovo ulje 2,50 žlica
- brašno 2 šalica
- soda bikarbona 1 žličica
- prašak za pecivo 1 žličica
- cimet 1 žličica
- suncokretovo ulje 250 ml
- smeđi šećer 0,75 šalica
- šećer 0,75 šalica
- ekstrakt vanilije 2 žličica
- sol 0,75 žličica
- tikvice 450 g
- čokolada - komadići 1 šalica
- maslac 8 žlica
- sol 0,12 žličica
- šećer u prahu 1,75 šalica
- kakao prah 0,25 šalica
- mlijeko 2 žlica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
POSTUPAK
- Stavi 3 velika jaja i mlaćenicu u srednju zdjelu. Pusti ih da odstoje i dođu na sobnu temperaturu. U međuvremenu, ugrij pećnicu na 165°C i postavi rešetku u sredinu pećnice. Obloži kalup za pečenje (23x33 cm) papirom za pečenje tako da papir visi preko 2dugačka ruba, jer ćeš kasnije lakše izvaditi kolač. Lagano namaži papir i kalup uljem.
- U velikoj zdjeli pomiješaj 2 šalice brašna, 1 žličicu sode bikarbone, 1 žličicu praška za pecivo i 1 žličicu cimeta.
- U zdjelu s jajima i mlaćenicom dodaj ulje, 3/4 šalice smeđeg šećera, 3/4 šalice bijelog šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 3/4 žličice soli. Miksaj dok smjesa ne postane glatka i svijetla.
- Naribaj 450 g tikvica na velike rupe ribeža. Polovicu naribanih tikvica stavi na čistu kuhinjsku krpu i stisni iznad sudopera kako bi izbacio što više tekućine. Dodaj tikvice u smjesu s brašnom. Ponovi postupak s preostalim tikvicama. Promiješaj tikvice i smjesu brašna dok se ne sjedine i ne ostanu veliki grudice.
- Prebaci smjesu šećera u smjesu s tikvicama i lagano promiješaj dok se sve ne sjedini. Dodaj 1 šalicu čokoladnih kapljica i ponovno promiješaj. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.
- Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista, 50-55 minuta. Pusti da se kolač potpuno ohladi, oko 2 sata. U međuvremenu, stavi maslac za glazuru u zdjelu miksera, pusti da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Izmiksaj dobro sve sastojke za glazuru - maslac. sol, šećer u prahu, kakao prah. mlijeko i ekstrakt vanilije. Glazuru premaži po ohlađenom kolaču.