Lubenice su nerijetko omiljeno jelo mnogima tijekom vrućih ljetnih mjeseci, no nažalost ostaju svježe tek nekoliko dana. Ipak, otkriven je pravilan način čuvanja lubenica u kuhinji koji će produljiti njihov rok trajanja za čak dva dodatna tjedna, piše Express.
Kulinarska stručnjakinja Christina Orso podijelila je savjet kako je najbolje mjesto za čuvanje lubenica u tamnom prostoru udaljenom od bilo kakvih izvora topline, kao što su pećnica, mikrovalna pećnica i friteza. Najbolja opcija je staviti lubenicu iza kuhinjskog pulta ili na neku policu gdje ne dopiru svjetlost i toplina.
"Kad dođem kući, čuvam cijelu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Cijela lubenica ima duži rok trajanja od narezane lubenice", objasnila je stručnjakinja.
Podalje od drugog voća
Iako zvuči čudno, lubenicu treba držati podalje od drugog voća, s obzirom na to da ga ono može pokvariti. Vrlo je osjetljiva na plin etilen, prirodni hormon rasta koji proizvodi voće poput banane, jabuke i avokada. Previše voća na jednom mjestu rezultirat će prevelikom količinom etilena, zbog čega će doći do truljenja.
Lubenice će ostati svježe ako se čuvaju pored ananasa koji proizvodi malu količinu plina, ali se također može skladišititi pored agruma i bobičastog voća.
Oprezno s kriškama
Narezane kriške lubenice najpovoljnije je staviti odmah u hladnjak u posudi zatvorenoj poklopcem. Velika je vjerojatnost da će kriške privući bakterije zbog visoke razine prirodnog šećera i soka, pa je potrebno držati ih zatvorenima.
"Svježe odrezana lubenica gubi vlagu i okus kada je izložena zraku. Najbolji način borbe protiv toga je čvrsto omotati izloženi kraj plastičnom folijom", otkrila je stručnjakinja. Zatim se zamotane kriške stavljaju u plitku i hermetički zatvorenu posudu, što će učiniti čuda za svježinu.
"Manje izrezane komade ili kockice lubenice stavljam na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Papirnati ručnik će upiti sav višak vlage", rekla je. Papirnati ubrus će spriječiti nastanak plijesni. Međutim, narezani komadi traju samo nekoliko dana jer počinju gubiti okus, a prema riječima stručnjakinje optimalno je pojesti kriške nakon dan ili dva.