Povremeni bh. reprezentativac Stjepan Lončar iz Ferencvaroša prešao u poljski Lech

Lončar: Došao sam u klub u kojem je velik pritisak, a upravo to volim jer bez pritiska i nisam onaj pravi

storyeditor/2024-09-09/lech.png
10.09.2024.
u 14:42

U petak, posljednjega dana prijelaznog roka, saznali smo da je 27-godišnji 187 centimetara visoki Stjepan Lončar, povremeni reprezentativac BiH i donedavni igrač srednjeg reda mađarskog prvaka Ferencvaroša, ranije Rijeke, matičnog Širokog Brijega, Neretvanca, Kortrijka i Astane, opet promijenio klupske boje, piše Večernji list BiH.

Dat ću od sebe 110 posto

Već je to radio dva puta, kada je iz Ferencvaroša odlazio u belgijski Kortrijk, potom i u daleki Kazahstan u dobro znanu Astanu pa se opet vratio u glavni grad Mađarske Budimpeštu.

- Ovaj put nisam otišao na posudbu, dobio sam slobodne ruke i čiste papire te potpisao za poljski Lech iz Poznanja. Evo, došao sam u klub koji mi odgovara po svemu. Lech je jedan od najjačih i najpopularnijih poljskih klubova, a u ovom trenutku, nakon sedam odigranih kola, čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici poljske Ekstraklasa lige. To je klub koji uvijek ima visoke ambicije i stalni pritisak na sve igrače u momčadi. To volim, bez pritiska i nisam onaj pravi. I navijači Lecha isti su, fanatični do krajnjih granica i stalno vrše pritisak. Možda to nekome ne odgovara, ali ja se ne bojim. Valjda zato što otkako znam za sebe nastojim na travnjaku dati ne 100 posto nego barem 110 posto - priča nam Stjepan kojega tek čeka prvi trening nakon reprezentativne stanke. Uoči utakmice u Ligi nacija Hrvatska - Poljska u Osijeku, Lončar nam je kazao kako očekuje pobjedu Dalićevih izabranika (a tako je i bilo, nap. a.).

- Gledao sam utakmicu Nizozemska - BiH u Eindhovenu. Nažalost, BiH je visoko izgubila, ali i osim toga, mladi bh. igrači pokazali su potencijal. Bit će bolje, samo treba vremena. Ja sam odigrao 15-ak utakmica za reprezentaciju. Mijenjali su se izbornici pa je i moj status bio promjenjiv. Mislim da je Sergej Barbarez dobro rješenje, jedan od pomoćnika Emir Spahić također. On me i zvao, ali nisam se mogao odazvati zbog kasnog poziva pa se nismo ni dogovorili. Tko zna, možda je moja epizoda u izabranoj vrsti završila, ali nadam se da možda ipak nije. Spahić je bio jako korektan, sviđa mi se njegov nastup. Ali, rekao sam da nisam više balavac i da zaslužujem neki respekt kao što ga imaju drugi reprezentativci. Imam i ja veliki respekt i puno poštovanje prema stručnom stožeru reprezentacije, suigračima, navijačima...

Onda se Stjepan opet vratio na Ferencvaroš:

- Duga je to i složena priča. Po povratku iz Astane trener Ferencvaroša bio je Dejan Stanković. Odmah smo razgovarali. Rekao mi je: - Ti mene pazi dok si na travnjaku, ja ću tebe paziti izvan travnjaka. Tako je i bilo. Igrao sam standardno dobro, samo u prvenstvu zabio sam pet pogodaka i imao tri asistencije. Ipak, nije sve "okolo" išlo glatko, došlo je šest novih igrača, još više ih je otišlo. Trebalo je puno vremena za sve to posložiti. Recimo, da smo ostali na okupu, ne bi se Ferencvaroš onako "kilavio" i mučio protiv Borca za ulazak u Europsku ligu. Ma, pomeli bismo Banjolučane u obje utakmice s po 3:0, ovako... Odnedavno, Ferencvaroš je dobio i novog trenera, Nizozemca Paskala Jansena. Stanković je još u svibnju dao ostavku, nakon samo 9-10 mjeseci u klubu i osvojenog naslova prvaka sa 16 bodova prednosti.

Stjepan je bio oduševljen kad je stigla ponuda iz Lecha...

- Znao sam kakav je to klub i odlučio prihvatiti ponudu. Uvjeti koje mi je klub ponudio odlični su, nigdje nisam imao bolje. Stvarno mi je drago što sam došao u Lech. Trener je Danac Niels Frederiksen, a suigrače tek trebam upoznati, iako znam od ranije kako je Lech odlično posložena momčad.

Lončar je u pravu jer Lech je osam puta osvojio naslov prvaka Poljske, pet puta bio osvajač poljskog Kupa te šest puta u svoje vitrine pospremio pehar poljskog Superkupa. Stalni je sudionik UEFA-inih natjecanja. Uvjeti rada i organizacija kluba vrhunski su. Prelijepi stadion Poznan (43.269 mjesta) često je pun do vrha, navijači su glasni i vatreni, pravi fanatici. Uz ostalo, veliki strijelac i napadač Barcelone, ranije Bayerna i Borussije Dortmund, najvažniji poljski reprezentativac Robert Lewandowski, poniknuo je upravo u Lechu.

Pratim i HNL i Wwin ligu BiH

Već u subotu Lech igra protiv Jagiellonije, jednog od protukandidata za naslov prvaka.

- Jagiellonia je silno jaka, ali tu su još isto tako jaki Legia, Pogon, Rakow... Vjerujem da ću se snaći u toj konkurenciji i ispuniti očekivanja klupskih čelnika i brojnih pristaša kluba.

Lončar kaže da, koliko god može, prati prvenstvo u HNL-u, još više Wwin ligu BiH. Naravno, najviše ga zanimaju događanja u matičnom Širokom Brijegu.

- Vidim da je Marijan Ćavar prešao u Zrinjski. Ali pratim i stvari oko dolaska na Pecaru bivšeg "zrinjevca" Ivana Jukića. Poznajem ga dobro, odličan je krilni igrač, nadam se da će koristiti Širokom. Iako, čini mi se kako bi moj bivši klub, prije svega, trebao naći jednog kvalitetnog napadača, "kilera" koji bi trpao mreže...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije