ŽIVOTNA PRIČA

Srce i duša modernog Dinama: Nisu ga slomili ni lažnom aferom, a jednom je gestom pokazao svu veličinu

Arijan Ademi
Marko Lukunic/PIXSELL
13.05.2024.
u 07:23

Arijan Ademi još nije, ali bi vrlo lako jednoga dana mogao napisati knjigu o svemu onome što je prošao kao igrač Dinama. Vjerujemo, bio bi to pravi best-seller

Nakon što je Dinamo slavio nad Osijekom i osigurao 25. naslov hrvatskog prvaka, u sezoni koja je bila izuzetno turbulentna za plave, netko je pitao trenera plavih Sergeja Jakirovića hoće li napisati knjigu s obzirom na to što se sve događalo oko Dinama i oko njega, jer puno puta su ga smjenjivali. Jakirović je odgovorio – možda jednog dana.

No, ako bi netko mogao, možda i trebao napisati životnu priču kroz knjigu, onda je to kapetan Dinama Arijan Ademi. Taj danas ozbiljan čovjek koji će uskoro napuniti 33 godine, suprug i otac, već je 14 godina u Dinamu, a u subotu je kao igrač Dinama osigurao svoj 13. naslov prvaka, još ima i četiri osvojena kupa (ima priliku i do petog u dvije utakmice s finala s Rijekom), te ima i tri osvojena Superkupa.

Navodni doping ga je uzdrmao

Uz to, Ademi je prešao brojku od 400 službenih natjecateljskih utakmica za plave, samo je Dražen Ladić ispred njega po toj brojci, on ima 468, ali Ademi će još igrati i neće biti nikakvo čudo ako postane rekorder, a već bi bio da nije bilo suspenzije zbog navodnog dopinga.

Arijan Ademi rođen je u Šibeniku, u obitelji koja je u Šibeniku više od 70 godina, porijeklo vuče iz okolice sjevernomakedonskog sela Pirok, nedaleko od Tetova. Slastičarsku djelatnost počeo je Arijanov pradjed, nastavio djed Afet, potom su tu poznatu slastičarnicu Calimero vodili Arijanova majka Zedija i otac Tadžidin.

Već kao jako mlad igrač pokazivao je sjajne stvari, a sa 17 godina u prvu momčad Šibenika stavio ga je trener Ivica Kalinić. Brzo je postao i kapetan Šibenika, a njegov prelazak u Dinamo nikoga nije iznenadio jer njemu ljudi koji ga dobro poznaju, koji su igrali s njim u Šibeniku, kažu da je oduvijek bio, uz Šibenik, bio navijač Dinama. Sjećamo se tih dana kada je potpisivao ugovor u plavom maksimirskom salonu u društvu Velimira Zajeca i Zorana Mamića, a eto sad se ponovno može "družiti" sa Zajecom koji je postao predsjednik Dinama.

Ademi je uvijek bio vođa na terenu, uostalom 13 osvojenih naslova prvaka u 14 godina života u plavom govore da je on srce modernog Dinama. Teško bi se i liječnici Dinama mogli sjetiti koliko je injekcija protiv bolova dobio Ademi samo da bi igrao i pomogao momčadi.

No, nije u Akijevoj karijeri sve išlo sjajno, iako je napravio velike stvari. Nakon dolaska u Dinamo igrao je i na posudbi u Lokomotivi što mu je sigurno koristilo, a kad je postao pravi vođa plavih, kada je Dinamo srušio Arsenal u Maksimiru stigao je šok, suspendiran je zbog navodnog dopinga. Nisu mu tada dali ni da trenira s niželigaškim klubovima, a on se zajedno s Dinamo borio za pravdu, ni u jednom trenutku nije odustao kao ni maksimirski klub koji je stao uz njega. Mogli su plavi raskinuti ugovor zbog te četiri godine kazne, ali nisu. Na kraju se Ademi izborio za pravdu i nakon dvije godine neigranja vratio se u svoju svlačionicu. I to je bilo jako emotivno, kad je postalo službeno da uskoro može na terene, pustio je i suzu jer samo on zna kroz što je sve prošao i koliko se želio vratiti nogometu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije