POSUŠJE

Svi koji upišu kamenoklesarski zanat dobit će 1000 KM potpore

oš metković (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
11.07.2012.
u 09:54

Ove godine će u SSŠ prvi put početi upis u trogodišnji odjel kamenoklesara

Desetljećima se govorilo o starim zanatima i potrebi uvođenja nekih zanimanja u srednje strukovne škole. Sada se kreće u takve projekte. U Hercgovini, pa i u Posušju, doznali su za potporu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u Mostaru koje je raspisalo natječaj za stipendiranje učenika ako se obrazuju za tradicionalne i stare zanate. Među ostalim, riječ je i o zanimanju kamenoklesara kojih je nekada bilo u Hercegovini jako veliki broj.

Radili su kamena zdanja i objekte na sve strane, ali ih više nema. Svi će takvi dobiti jednokratnu pomoć u visini od 1000 KM, a prijave se primaju do 1. listopada 2012. U Posušju takva potpora dobiva nove impulse jer od iduće školske godine 2012./2013. u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju treba, prvi put, početi upis osnovaca u trogodišnji odjel kamenoklesara. Iz SSŠ u Posušju pristižu informacije o svim uvjetima natječaja koji je vidljiv na ulazu u tu školu. Također se najavljuje 16. kolovoza sve bitno o toj potpori u tajništvu te škole. U Posušju, kao i u Hercegovini, još je veliki broj objekata koji su građeni od kamena pa se i danas dobro drže.

Nekada su potrebni zahvati pa će majstori klesari to znati dobro činiti, iako se još pojavi pokoji stari klesar. Tako i posuški kameni most na Ričini (na slici) majstortvo vrsnih klesara i zidara iz Čitluka, Vinjana i drugih krajeva. Most se obrušava i vrijeme je nešto poduzeti kako bi se zaštitio kao spomenik prošlosti hercegovačkog kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?