Bidenov državnički govor: "Ovo je odlučujući trenutak"

Joe Biden
epa
10.07.2024.
u 10:08

Američki predsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu čelnicima NATO-a u Washingtonu snažnim govorom koji je, po svemu sudeći, bio osmišljen kako bi uvjerio saveznike u inozemstvu i kod kuće da se može oduprijeti izbornom izazovu Donalda Trumpa.

Biden (81) već 12 dana trpi mučna pitanja o svojoj podobnosti za predsjedničku dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. studenoga nakon slabe debate 27. lipnja.

U kratkom, ali snažnom govoru na otvaranju summita predsjednik je izjavio da je vojni savez "moćniji nego ikada" dok se suočava s "ključnim trenutkom" u ratu između Rusije i Ukrajine.

"Autokrati su srušili globalni poredak"

Upozoravajući da su "autokrati srušili globalni poredak", Biden je najavio dodatnu vojnu pomoć Kijevu. BBC podsjeća da je u planu donacija više baterija moćnih američkih sustava protuzračne obrane tipa Patriot, ali i drugih sustava za jačanje ukrajinske protuzračne obrane. Donacije predvode Amerika, Njemačka, Italija, Nizozemska i Rumunjska.

"(Vladimir) Putin ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine... i brisanja Ukrajine s karte", rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na summitu. 

"Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja", rekao je Biden u sinoćnjem govoru pa dodao: "Rusija neće prevladati. Ukrajina će prevladati. Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina."

Biden je govorio oko 13 minuta jasnim glasom, što je značajna razlika u odnosu na njegov smušeni ton tijekom prošlomjesečne predsjedničke debate s Trumpom. 

Američki predsjednik je obnovu tradicionalnih savezništva u inozemstvu učinio središtem svoje vanjske politike nakon što je Trump izazvao saveznike kao dio pristupa "Amerika na prvom mjestu". Pobjednik izbora u studenom mogao bi imati značajan utjecaj na budućnost NATO-a, Europe i ostatka svijeta.

Bidenovi demokrati su tužni

U međuvremenu, kongresni demokrati sastali su se privatno kako bi raspravljali o Bidenovom vodstvu stranke i raspoloženje je bilo "tužno", rekli su zastupnici novinskoj agenciji Associated Press.

Kasnije jučer, demokratkinja iz Zastupničkog doma Mikie Sherrill iz New Jerseyja javno je pozvala Bidena da se ne kandidira za reizbor, rekavši da su ulozi previsoki.

Diplomati na summitu NATO-a također su izrazili skepsu o Bidenovoj budućnosti, javlja BBC.

Bijela kuća: NATO se proširio zbog Bidenova vodstva

"Ne vidimo kako bi se mogao vratiti nakon debate (s Trumpom, op.a.)", rekao je jedan neimenovani europski diplomat novinskoj agenciji Reuters. "Ne mogu ga zamisliti da bude na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine."

Trump sugerira da, ako dobije drugi mandat, ne bi branio članice NATO-a ako se nađu pod vojnim napadom i ne ispune cilj saveza za obrambenu potrošnju od 2 posto njihovog godišnjeg BDP-a. Također je doveo u pitanje količinu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Bidenov tim odgovorio je pokušavajući pokazati da je 81-godišnjak i dalje dovoljno snažan da se nosi sa zahtjevima Bijele kuće. Naime, upravo Bidenovom vodstvu Bijela kuća pripisuje zasluge za širenje NATO-a otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine. Savezu su se otad priključile Finska i Švedska.

I novi britanski premijer na summitu

Čelnici 32 zemlje članice NATO-a okupili su se u glavnom gradu SAD-a na važnom summitu. S njima je i novi britanski premijer Keir Starmer. Prije odlaska u Washington rekao je da mu je drago "iznova potvrditi nepokolebljivu potporu NATO-u."

Poruka odlaska na summit NATO-a je: "Stojimo zajedno sa svojim saveznicima, praktički razgovaramo o tome kako ćemo pružiti daljnju potporu Ukrajini i poslati vrlo, vrlo jasnu poruku Putinu da ćemo se suprotstaviti ruskoj agresiji gdje god bila u svijetu", rekao je Starmer, koji bi se danas trebao sastati s Bidenom, baš kao i s čelnicima demokrata i republikanaca u Kongresu.

Ovaj summit ušao je u povijest saveza. Održan je na istom mjestu gdje je prije nekoliko desetljeća potpisan izvorni ugovor, na koji se Biden pozvao u svom govoru. Poruke i odluke donesene na summitu mogle bi biti presudne za Ukrajinu, koja se suočava s neviđenim ruskim zračnim udarima na civilne mete i infrastrukturu. Podsjetimo, Rusi su u ponedjeljak raketirali dječju bolnicu u Kijevu.

Biden je svoj govor završio iznenađenjem za glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, predsjedničkom medaljom slobode. Stavljajući najviše američko civilno odlikovanje oko vrata norveškog političara, pripisao mu je zasluge za oživljavanje 32-članog saveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?