Meteorološki zavod

Britanija zabilježila nove temperaturne rekorde u 2019. godini

temperature
03.01.2020.
u 14:55

Velika Britanija zabilježila je najviše ikada ljetne i zimske temperature u 2019. godini, okončavajući jednu od najtoplijih desetljeća u povijesti, priopćio je u petak Meteorološki zavod.

Dok se veći dio Europe suočavao sa srpanjskim toplotnim valom, živa na termometru porasla je na 38,7 stupnjeva u istočnoj Engleskoj, označavajući dnevni temperaturni rekord otkako se mjere temperature u Britaniji.

U veljači je temperatura u Londonu iznosila 21,2 stupnja Celzijusa, najviša u zimskom razdoblju.

U 2019. također je zabilježena najviša minimalna zimska temperatura u Britaniji, 13,9 stupnjevau Škotskim vrletima.

Ukupno je u desetljeću zaključno s 2019. godinom zabilježeno osam najviših temperaturnih rekorda, uz samo jedan najniži rekord.

- Primjetno je koliko je tih esktremnih rekorda zabilježeno u prošlom desetljeću i koliko ih još ukazuje na ekstremnije visoke temperature - izjavio je Mark McCarthy, čelnik Nacionalnog klimatskog informativnog centra.

Kazao je da su ti rekordi "posljedica naše pregrijane klime".  

Britansko toplije i vlažnije vrijeme od prosječnog uklapa se u globalni trend rastućih temperatura zahvaljujući ljudskim aktivnostima.

Rusija je objavila u prošlom mjesecu da je 2019. bila najtoplija godina ikada izmjerena u toj zemlji. U globalnim okvirima, nekoliko zemalja od Autralije do Poljske registrovalo je nove temperaturne rekorde.

Ujedinjeni narodi priopćili  su da je proteklo desetljeće bilo najtoplija u povjesti, dok su protekle četiri godine bile najtoplije širom svijeta.

Zemlja se već zagrijala za 1,1 stupanj Celzijus od preindustrijskih vremena zahvaljujući emisiji stakleničkih plinova od sagorijevanja ugljena, nafte i plina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije