međunarodna tržišta

Cijene nafte blizu 73 dolara

nafta
09.09.2021.
u 17:19

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, balansirajući između sporog oporavka američke proizvodnje nakon uragana Ida i zabrinutosti za potražnju zbog širenja delta soja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,71 dolar. Na američkom je tržištu bila ista kao i u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 69,35 dolara.

Potporu cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon haranja uragana Ida.

Oko 77 posto proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva još je bilo zatvoreno u utorak, što odgovara proizvodnji 1,4 milijuna barela dnevno (bpd). Uragan je do sada smanjio proizvodnju za oko 17,5 milijuna barela.

Platforme u američkom dijelu Meksičkog zaljeva proizvode 17 posto američke nafte.

U fokusu tržišta bilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama u SAD-u, koje je pokazalo blaži pad zaliha sirove nafte no što se očekivalo, ali veći pad zaliha benzina i derivata.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjit će se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11,08 milijuna barela dnevno, procijenilo je u srijedu ministarstvo energetike, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzročiti veći pad od do sada prognoziranih 160 tisuća barela dnevno.

Trgovce je pak zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, a više-manje potvrdili onu za iduću godinu.

Raspoloženje je prigušio i čelnik ogranka američke središnje banke u Dallasu Robert Kaplan, koji zbog opetovanog širenja covida 19 sada očekuje da će najveće svjetsko gospodarstvo ove godine porasti šest posto, za pola postotnog boda slabije no što je do sada predviđao.

"Čini se da tržište važe poremećaje u opskrbi u Sjedinjenim Državama, rast indeksa dolara u posljednje vrijeme... i fluidnu dinamiku covida 19 u svijetu", nagađa Kevin Solomon iz StoneX-a. 

Dolarov indeks pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 71,19 dolara, što znači da je bila za 16 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije