građanski rat

Civili u Sudanu doživljavaju strašno nasilje

Sudan
Reuters/PIXSELL
22.07.2024.
u 15:33

Civili u Sudanu tijekom više od godinu dana sukoba između vojske i paravojnih snaga doživljavaju strašne razine nasilja s obje strane, objavili su u ponedjeljak Liječnici bez granica (MSF)

Uz fizičku i mentalnu patnju zbog nasilja Sudanci su pogođeni i propašću zdravstvenog sustava i izostankom humanitarne pomoći, piše MSF u svom izvješću. 

Njegovi timovi liječili su tisuće ozlijeđenih s bombardiranih i granatiranih civilnih područja. 

Diljem Sudana onemogućen je pristup osnovnoj medicinskoj skrbi zbog nestašica svih potrepština, nesigurnosti i napada na pacijente i medicinsko osoblje, kao i zbog štete na zdravstvenoj infrastrukturi. 

MSF optužuje obje strane, Sudanske oružane snage (SAF) i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) za „besramno zanemarivanje” ljudskih života i međunarodnog prava. 

Rat u Sudanu izbio je u travnju 2023., zbog pokušaja integracije paravojnih snaga i vojske, u pokušaju tranzicije prema slobodnim izborima nakon zbacivanja autokrata Omara al-Bašira 2019. godine. 

Pokušaji mirovnih pregovora zasad nisu urodili plodom.

Ne zna se koliko je ljudi već poginulo, no vjeruje se da se mrtvi broje u desecima tisuća. 

MSF je pozvao dvije strane da zaustave napade na civilna područja te da omoguće siguran prolaz stanovnicima i zaštite ključnu infrastrukturu. 

Liječnici bez granica također su pozvali na prekid ciljanog nasilja i zlostavljanja, uključujući etničko i seksualno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?