Frank-Walter Steinmeier

Dogovor iz Minska mora ostati fokus ukrajinskog mirovnog procesa

Frank-Walter Steinmeier
15.08.2016.
u 11:47

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u ponedjeljak da dogovor iz Minska mora ostati središnji dio ukrajinskoga mirovnog procesa unatoč napetostima na pripojenom Krimu, objavila je novinska agencija RIA.

Dvojica ministara razgovarala  su u uralskome gradu Ekaterinburgu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli vikend optužio Ukrajinu da koristi terorističku taktiku u pokušaju izazivanja novog sukoba i destabilizacije pripojenog Krima. Ukrajina je to odmah opovrgnula.

Putin je rekao da zasad ne vidi razloga održavati novi krug razgovora o uzdrmanom mirovnom procesu u istočnoj Ukrajini na rubu summita G20 u Kini sljedeći mjesec, dodatno pojačavajući nagađanja da se Moskva možda priprema napustiti ugroženi proces dogovoren u Minsku.

Agencija RIA u ponedjeljak je navela Steinmeierovu izjavu da dogovor iz Minska mora i dalje biti glavno uporište mirovnoga procesa i Lavrova koji je rekao studentima u Ekaterinburgu da Rusija mora ispuniti svoj dio dogovora.

Rusija je u više navrata optužila Ukrajinu da ne poštuje svoje obveze u sklopu mirovnog dogovora.

Ukrajina je rekla da Moskva izaziva nevolje time što podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije