KAIRO

Izrael intenzivirao ofenzivu na Rafah, nema napretka u pregovorima

07.06.2024.
u 11:35

Bez nagovještaja napretka u naporima posrednika da postignu prekid vatre u Gazi, izraelske snage tijekom noći su napadale Rafah iz zraka, a  tenkovi su pokušavali napredovati dalje na zapad, saopćili su mještani.

Također su se vodile žestoke borbe između izraelskih vojnika i palestinskih boraca predvođenih Hamasom.

Mještani su saopćili da su tenkovi koji su preuzeli kontrolu duž granice s Egiptom izveli nekoliko napada prema zapadu i centru južnog grada, ranjavajući nekoliko mještana koji su bili blokirani u svojim kućama.

- Mislim da okupacijske snage pokušavaju doći do obale Rafaha. Racije i bombardiranje tijekom noći bili su taktički, ušli su pod jakom vatrom prije nego što su se povukli - kazao je jedan Palestinac.

- Bila je to jedna od najtežih noći, neki ljudi su ranjeni u svojim domovima, prije nego što su evakuirani jutros - kazao je on Reutersu putem aplikacije za razmjenu poruka.

Izraelske snage također su djelovale unutar kampa Al-Bureij u centralnom pojasu Gaze na terenu, dok su dva druga kampa i grad u blizini držale pod teškim bombardiranjem iz aviona i tenkova, ubijajući i ranjavajući nekoliko Palestinaca, saopćili su medicinski radnici.

Oružana krila Hamasa, Islamskog džihada i manjih ostalih grupa javila su da su njihovi borci izveli napade na izraelske snage koje su izvršile invaziju u nekoliko regija.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku Sjedinjenih Država, pojačali su napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre,  ali izvori bliski pregovorima kažu da nema znakova napretka.

Od kratkog jednotjednog primirja u studenom, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali, a Hamas je inzistirao na svom zahtjevu za trajnim prekidom sukoba. Izrael tvrdi da je spreman razgovarati samo o privremenim pauzama dok palestinska grupa ne bude poražena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije