IDE U PLIĆAKE

Ove vrste sve je više u Jadranu, a ubod može izazvati i paralizu: 'Stigao je sve do Trsta'

vatreni crv
AmbienteMarino
28.06.2024.
u 08:32

Ono što je posebno opasno za ljude su njegove četine za koje je tek nedavno otkriveno da sadrže otrov, a njegov ubod može izazvati čak i djelomičnu paralizu određenog dijela tijela

S porastom temperatura, morski svijet Jadrana izgleda neobičnije no ikad. Međutim, sve više treba paziti i na invazivne vrste koje su dospjele do obale Jadrana. Iako već dugogodišnji stanovnik, među njima je i vatreni crv koji se posljednjih godina razmnožio u Jadranu, a dolazi u sve veće plićake te sve sjevernije. Ono što je posebno opasno za ljude su njegove četine za koje je tek nedavno otkriveno da sadrže otrov, a njegov ubod može izazvati čak i djelomičnu paralizu određenog dijela tijela. 

- Neki dan je potvrđen slučaj i u Trstu. Najbolje ga je ne dirati i izbjegavati bilo kakav kontakt. Svakim danom tijekom ljetnih mjeseci kupači će ga primjećivati sve pliće - objasnio je ronilac Velimir Vrzić za Dnevnik Nove TV. Uz to, neke lokacije na Jadranu vatreni crv i preferira.

- Posljednjih godina zabilježili smo da je značajan porast populacije na području Komiže, na otoku Visu, isto tako Rogoznice gdje izlaze i na same obale, na same plaže - objasnila je Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. 

 

Vatreni crv je šaren, otrovan i proždrljiv, a zove se “vatreni” zbog svoje crvene boje, koja se prelijeva. Prepoznatljiv je i po bijelim čupercima koji mu krase tijelo, a dugačak je do 30 centimetara. Na sebi ima tanke četine koje ispuštaju toksine zbog kojih je njegov dodir bolan. 

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otud i ime ove vrste.

U osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale četine ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi teži, treba potražiti liječničku pomoć. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije