POLUAUTOMATIK AR-15

Prodaje se za oko 1.000 dolara: Ovom je puškom 20-godišnjak izveo atentat na Trumpa

puška POLUAUTOMATIK AR-15
Silas Stein/DPA
14.07.2024.
u 20:43

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je izgledom gotovo identičan jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska

Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji u subotu, piše dpa. Vjeruje se da je to oružje korišteno za atentat, izvijestili su New York Times i Washington Post. Trump se izvukao s lakšom ranom na uhu nakon pokušaja atentata u Butleru, gradiću sjeverno od Pittsburgha. Jedan je muškarac poginuo, a još su dvojica zadobila teške ozljede.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je izgledom gotovo identičan jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska. Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti veliki broj hitaca u vrlo kratkom vremenu.

Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču. To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1000 dolara. AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u. Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine.

Aktivisti za pravo na nošenje oružja tvrde da milijuni Amerikanaca koriste oružje kao lovačku pušku, za samoobranu ili u streljanama. Unatoč tome, njegova uporaba u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika Trumpa, koji se natječe za svrgavanje svog nasljednika predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom, zasigurno će potaknuti ponovnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?