RAT U UKRAJINI

Rusi okupirali još jedan ukrajinski grad? Nad Barentsovim morem zaustavili američke bombardere

21.07.2024.
u 14:15

Nema službene potvrde o teritorijalnim gubicima s ukrajinske strane. Ali obje strane izvijestile su o obaranju više dronova

Ruski vojnici zauzeli su cijeli grad Krasnohorivku zapadno od grada Donjecka što predstavlja nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavila je ruska državna novinska agencija TASS u nedjelju. Grad, smješten oko 25 kilometara zapadno od grada Donecka pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama izuzev nekoliko ulica, objavio je TASS pozivajući se na vojna izvješća.

U izvješćima se navodi da su se ukrajinske snage predale i da su zarobljene. U gradu je još bilo puno civila, a neki od njih odvedeni su u druge dijelove regije koje je okupirala Rusija, izvijestio je TASS. Ruske snage izvještavaju posljednjih tjedana o postupnom napredovanju u regiji.

Vojni kanal Deep State, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram. Selo Prohres sjeverozapadno od Donecka palo je u ruke ruskih snaga nakon otprilike tri mjeseca borbe, navodi vojni kanal. Ruske snage pokrenule su veliki napad u petak, a ukrajinske snage su se povukle, navodi se u izvješću.

Nema službene potvrde o teritorijalnim gubicima s ukrajinske strane. Ali obje strane izvijestile su o obaranju više dronova. Otprilike petina teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije.

Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju reklo da su ruski borbeni zrakoplovi spriječili da dva američka strateška bombardera prijeđu državnu granicu u Barentsovom moru. Nakon što su primijetili zračne mete koje se približavaju ruskoj granici, vojska je podigla borbene mlazne zrakoplove MiG-29 i MiG-31, kazalo je ministarstvo u priopćenju.

MiGovi su identificirali zrakoplove kao dva američka strateška bombardera B-52H. "Dok su se ruski lovci približavali, američki strateški bombarderi su prilagodili svoj kurs i potom se okrenuli od državne granice Ruske Federacije", stoji u priopćenju.

Ruski borbeni zrakoplovi su poletjeli u skladu s međunarodnim pravilima o korištenju zračnog prostora nad neutralnim vodama, dodaje se. Pentagon nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom, upućen izvan redovnog radnog vremena. Rusija je zabilježila slične incidente ranije kada su se njezini zrakoplovi suočili s vojnim avionima iz zemalja članica NATO saveza, koji su letjeli blizu njenih granica u vrijeme visokih napetosti zbog rata u Ukrajini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?