Njemački kancelar

Scholz pohvalio kandidate za čelne pozicije u EU

Olaf Scholz
POOL/REUTERS
26.06.2024.
u 18:34

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je predloženo čelništvo Europske unije za naredne godine kao osnovu za “dobru europsku budućnost” i pozvao je u srijedu kolege nacionalne čelnike da se dogovore o paketu na samitu ovaj tjedan.

Tri glavne političke grupacije usuglasile su se da njemačka konzervativka Ursula von der Leyen dobije drugi mandat kao predsjednica Izvršne Europske komisije, dok bi bivši portugalski premijer Antonio Costa, socijalist, trebao preuzeti kormilo Europskog vijeća, koje zastupa 27 država članica. On bi naslijedio Charlesa Michela u predsjedanju samitima EU.

Tim prijedlogom bi estonska premijerka Kaja Kallas, nepokolebljivi pristalica Ukrajine i liberalne orijentacije, postala šefica europske diplomacije. naslijeđujući Josepa Borrella. Sada im je potrebna podrška čelnika EU, a von der Leyen će se morati suočiti s tajnim glasovanjem u Europskom parlamentu da bi ponovno pobijedila na izborima.

- S moje točke gledišta, to je dobar sastav i jasne su odluke za dobru europsku budućnost - poručio je Scholz zastupnicima u Berlinu uoči samita EU u četvrtak i petak.

Kazao je kako se nada da će se na samitu dogovoriti o najvišim pozicijama.

- Ne možemo sebi dopustiti ćorsokak u ovim teškim vremenima; naši građani ne očekuju svađu oko pozicija, nego brzi rad u europskim institucijama - dodao je.

Izbori za Europski parlament ovog su mjeseca donijeli napredak  krajnjoj desnici, posebno u Francuskoj i Njemačkoj, dok su vladajuće stranke u te dvije zemlje imale vrlo loše rezultate. U Njemačkoj je glavni konzervativni oporbeni blok - kome pripada von der Leyen - najjača politička snaga.

Čelnici EU nisu uspjeli postići konačni dogovor o kandidatima na neformalnom samitu 17. lipnja.

Tri od četiri Nijemca, tri od četiri Europljana, ne glasaju za populističke i ekstremističke stranke, nego za proeuropske snage, i mi smo im dužni - to sada ne smije ići u raspravu - kazao je Scholz.

- Zbog toga sam tražio da komisija ne postane ovisna u (europskom) parlamentu od ekstremističkih i populističkih snaga - dodao je.

- To bi bila loše kockanje; potrebno nam je više jedinstva, a ne manje - tako da je dobro da postoji jasna većina za konstruktivne i proeuropske stranke u Europskom parlamentu i očekujem da će se buduća komisija oslanjati upravo na takvu većinu u parlamentu - izjavio je njemački čelnik, prenosi AP.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije