LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni na početku tjedna

04.10.2021.
u 10:09

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije, mogućeg zaoštravanja monetarne politike i problema na kineskom nekretninskom tržištu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.029 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 posto, na 15.108 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 6.485 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu potonule više od 2 posto. U Australiji su, pak, porasle više od 1 posto. Na burzama u Južnoj Koreji i Šangaju danas se zbog praznika ne radi.

Najviše su pale cijene dionica u Hong Kongu jer su ulagači zabrinuti zbog situacije na nekretninskom tržištu, nakon što je obustavljeno trgovanje dionicom Evergrandea.

Ta nekretninska kompanija ima problema zbog pada prodaje i golemih dugova, a prošloga tjedna nije isplatila dospjele kamate na obveznice, zbog čega je regulator tržišta obustavio trgovanje njezinim dionicama.

„Najveći problem nije kolaps Evergrandea, nego okruženje koje je dovelo do toga. Vlasti reguliraju stambene kredite i kreditiranje nekretninskih kompanija. Tržište već gleda koja će kompanija pratiti Evergrande. Postoji rizik da će Evergrandeovi problemi zahvatiti cijelo kinesko nekretninsko tržište”, kaže Kazutaka Kubo, ekonomist u tvrtki Okasan Securities.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

S druge strane, ulagače zabrinjava visoka inflacija, koja bi se mogla zadržati dulje nego što se prvotno očekivalo.

A to bi moglo navesti američki Fed i druge velike središnje banke u svijetu da zaoštre monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije