Kada se koronavirus pojavio i proširio, suhi kašalj i povišena temperatura smatrali su se njegovim glavnim simptomima, no novija su istraživanja pokazala kako su gubitak mirisa i okusa glavni pokazatelji zaraze. Mnogi su znanstvenici smatrali kako je upravo anosmija, odnosno gubitak mirisa, rano upozorenje na infekciju koronavirusom, no istraživači iz Indije svojim su istraživanjem dokazali da osobe zaražene koronavirusom ne osjećaju samo neke određene mirise.
Indijski su znanstvenici koristili pet različitih aroma, inače uobičajenih za svako indijsko kućanstvo, te su razvili "test mirisa". Mirisi koje su odabrali za test, uz pomoć internetske ankete, bili su češnjak, pepermint, kardamom, kokosovo ulje i komorač, piše Times of India. Studija je provedena nad 49 asimptomatskih bolesnika i 35 osoba koje nisu bile zaražene. Oni su zatraženi da testiraju pet aroma te zabilježe jesu li ih mogli namirisati te prepoznati. Prema izvješću, kao provjera je proveden i drugi eksperiment u kojem je redoslijed aroma promijenjen te je u test dodana i voda.
Samo 4,1 posto ispitanika nije uspjelo prepoznati niti jednu aromu, 38,8 posto njih nije moglo identificirati jednu od aroma, a 16 posto dvije. Zdravi sudionici istraživanja mogli su osjetiti sve arome, no njih 14 posto nije uspjelo točno prepoznati barem jedan miris. Nakon provođenja studije, istraživači su zaključili da osobe zaražene koronavirusom nisu mogle prepoznati miris peperminta te kokosovog ulja. Iako su daljnja istraživanja potrebna, vjeruju da ovakav test mirisa može pomoći pri identifikaciji asimptomatskih bolesnika.