MOĆNA HIPERSONIČNA RAKETA

VIDEO Pogledajte kakvu zvijer izrađuju Amerikanci: Leti preko 6100 km/h, a sve što takne pretvara u prah

raketa Mako
Lockheed Martin
25.07.2024.
u 18:27

Lockheed Martin kaže da je spreman razviti novo oružje u Britaniji

Američka obrambena tvrtka Lockheed Martin planira razviti hipersoničnu raketu pod nazivom Mako u Velikoj Britaniji prije nego što započne njezinu proizvodnju u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Telegraph. Raketa Mako, nazvana po najbržem morskom psu, predstavljena je kao prototip s velikim manevarskim mogućnostima. Raketa može postići brzinu veću od pet macha (otprilike 6174 km/h) i namijenjena je borbenim zrakoplovima poput F-35, koje koristi Kraljevsko ratno zrakoplovstvo. Mako bi se koristila za napade na morske i kopnene ciljeve te za uništavanje protuzračne obrane.

Ova odluka Lockheed Martina da razvija raketu u Britaniji predstavljala bi odstupanje od njihove uobičajene prakse. Tim Cahill, predsjednik Odjela za rakete i kontrolu vatre u Lockheedu, rekao je da dogovor AUKUS – vojno-sigurnosni savez između Velike Britanije, SAD-a i Australije – omogućuje dijeljenje tehnologije i pomaže u odabiru prioriteta za obrambene troškove u vrijeme ograničenih budžeta.

 

 

Prema Cahillu, Mako je dobar primjer rakete koja može biti korisna u više misija i Britanija bi mogla značajno doprinijeti razvoju hipersoničnih raketa. Britanska vlada trenutno pregledava obrambeni proračun i planira projekte za budućnost, uključujući razvoj vlastitih hipersoničnih raketa do 2030. godine.

Hipersonične rakete, koje rade znatno brže od standardnih krstarećih raketa, imaju sposobnost izbjegavanja zračnih obrana protivnika putujući brzinom većom od 6400 km/h i manevarajući u letu. SAD je već testirao neke hipersonične rakete, što smatra ključnim za održavanje koraka s tehnologijom razvoja raketa u Rusiji i Kini. Obje zemlje tvrde da su razvile sličnu tehnologiju. Od kraja prošle godine Ministarstvo obrane Velike Britanije također vodi konzorcij od oko 80 tvrtki za razvoj mogućih dizajna britanske rakete, piše The Telegraph.

Cahill je istaknuo da bi Velika Britanija mogla popuniti praznine u AUKUS-ovim kapacitetima i da bi Lockheed Martin bio spreman surađivati s britanskim tvrtkama na proizvodnji i opskrbnim lancima. Razvoj britanske hipersonične rakete tretira se kao "nacionalna misija", a Lockheedova raketa Mako već se razvija sedam godina uz financijsku podršku Američkog ratnog zrakoplovstva, iako Pentagon još nije naručio ovu raketu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?