Komitet ministara

Vijeće Europe usvojilo novu komplementarnu proceduru

05.02.2020.
u 20:49

Komitet ministara Vijeća Europe danas je usvojio novu komplementarnu proceduru između Komiteta i Parlamentarne skupštine, u odgovoru na ozbiljna kršenja statutarnih obveza država članica, priopćeno je u srijedu iz Vijeća Europe.

U svojoj je odluci Komitet ministara izložio praktične aranžmane koji bi trebali rukovoditi komplementarnom procedurom, naglašavajući  njezinu „pouzdanu, predvidivu, reaktivnu i reverzibilnu“ prirodu, kao i značaj konstruktivnog dijaloga i suradnje u svijetlu "privoljavanja" država članica da poštuju svoje obveze i principe organizacije, navodi se u priopćenju.

- Pozdravljam odluku koju je danas donio Komitet ministara i Parlamentarna skupština u prošlom tjednu o usvajanju nove zajedničke procedure. Kako su ministri vanjskih poslova članica Vijeća Europe naveli na sastanku u Helsinkiju u svibnju prošle godine, procedura će pomoći u efikasnijim i konzistentnijim akcijama naše organizacije – izjavila je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Uvođenje procedure rezultat je rasprava na ministarskoj sjednici u Helsinkiju, tijekom koje je istaknuta potreba za koordiniranom akcijom u cilju jačanja sposobnosti organizacije da reagira efikasnije u situacijama u kojima države članice krše svoje statutarne obveze ili ne poštuju standarde, temeljne principe i vrijednosti koje promovira Vijeće Europe, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije