Nakon 56 dana mirnog razdoblja u kojem nije bilo novih slučajeva koronavirusa u prijestolnici Kine, Peking je zabilježio značajan rast novooboljelih u proteklih nekoliko dana.
Od nedjelje je potvrđeno više desetina zaraženih, a 36 slučajeva koji su potvrđeni do jučer dovedeni su u vezu s tržnicom "Sifandi holsejl", što je ponovno u središte pozornosti dovelo ove tržnice odakle se navodno virus proširio u Wuhanu još u prosincu.
Prema riječima Vu Zunjoua, šefa epidemiologije u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izvor zaraze je možda kontaminirao morsku hranu ili meso na tržnici jer Kina uvozi mnogo morskih plodova, ovčetine i govedine.
Ljudi koji rukuju hranom mogli su tada biti zaraženi zaleđenom hranom, objavila je CCT.
- Što je niža temperatura, virus će preživjeti dulje. Nakon što se ovi proizvodi isporuče na tržnicu u Pekingu, ljudi će tijekom rada dirati te proizvode rukama i mogu se zaraziti prilikom trljanja nosa ili očiju - objasnio je on. Dodao je da je moguće i da je veliki protok ljudi utjecao na širenje virusa.
U petak je menadžer tržnice "Sinfadi" otkrio da je koronavirus otkriven na dasci za sječenje uvoznog lososa, a takvo otkriće je potaknulo strah u javnosti da čak i pojedu ribu.
Kao odgovor, profesor Čeng Gong, virolog i direktor odela za opću medicinu na Tsingua medicinskoj školi, rekao je da receptori koji inficiraju domaćina postoje kod sisavaca, ali ne i u ribama. Međutim, virus je možda preživio proces obrade i transporta, što je dovelo do prenošenja.
Čeng je istaknuo da se na kineskim tržnicama prodaje više od morske hrane i da to uključuje i perad i druge prehrambene proizvode, što otežava utvrđivanje podrijetla virusa.
Tržnica je sada zatvorena radi dezinfekcije i istrage, a stručni tim koji je poslala Nacionalna zdravstvena komisija započeo je rad na prevenciji bolesti u Pekingu. Lokalna vlada sada prati one koji su bili u bliskom kontaktu s tržnicom od 30. svibnja radi ispitivanja.