UNIŠTENI GRAD

Zašto je Mariupolj toliko važan Rusiji? Četiri su važna razloga

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
22.03.2022.
u 18:07

Zauzimanje Mariupolja od strane Rusije, ako se dogodi, bit će psihološki značajno za obje strane u ovom ratu. Ruska pobjeda u Mariupolju omogućila bi Kremlju da pokaže svom stanovništvu da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje.

Mariupolj je strateški lučki grad smješten u regiji Doneck, čiji su dijelovi pod kontrolom separatista koje podržava Moskva i ruskih snaga. Situacija u Mariupolju je kritična dok ruske snage stežu obruč oko tog crnomorskog lučkog grada, u kojem je zbog bombardiranja i 12-dnevne blokade broj žrtava premašio 1.600. Stanovnici su više od tjedan dana bez struje i vode. Zašto je zapravo Mariupolj postao najjače bombardirani grad tijekom ruske agresije na Ukrajinu. Četiri su glavna razloga zašto bi preuzimanje lučkog grada bila strateška pobjeda za Rusiju ali i veliki udarac za Ukrajinu, piše BBC.

1. Osiguravanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa

Geografski, Mariupolj zauzima samo malo područje na karti, ali sada stoji na putu ruskim snagama koje su izbile s poluotoka Krima. Probijaju se na sjeveroistok kako bi se pokušali povezati sa svojim suborcima i ukrajinsko-separatističkim saveznicima u regiji Donbas na istoku Ukrajine. General Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, kaže da je zauzimanje Mariupolja od vitalnog značaja za ruske ratne napore. "Kada Rusi budu smatrali da su uspješno završili tu bitku, imat će kopneni most od Rusije do Krima i to će vidjeti kao veliki strateški uspjeh", kaže.

Ako Mariupolj bude zauzet, Rusija bi također završila s potpunom kontrolom nad više od 80% ukrajinske obale Crnog mora, prekinuvši njezinu pomorsku trgovinu i dodatno je izolirajući od svijeta. Rusi su napali Mariupolj topništvom, raketama i projektilima oštetivši ili uništivši preko 90% grada. Također su prekinuli pristup električnoj energiji, grijanju, vodi, hrani i medicinskim potrepštinama, što je stvorilo humanitarnu katastrofu. Moskva sada okrivljuje Ukrajinu jer se odbila predati do roka u 05:00 sati u ponedjeljak. Ukrajinski zastupnik optužio je Rusiju da "pokušava izgladniti Mariupolj da se preda". Ukrajina je obećala da će braniti grad do posljednjeg vojnika. Ruske trupe polako prodiru u središte, a u nedostatku bilo kakvog mirovnog sporazuma, Rusija će sada vjerojatno intenzivirati svoje bombardiranje. Ako, i kada, Rusija preuzme potpunu kontrolu nad Mariupoljem, to će osloboditi blizu 6000 njezinih vojnika - organiziranih u taktičke skupine od 1000 vojnika koji bi potom krenuli i pojačali druge ruske fronte oko Ukrajine. Postoji niz mogućnosti gdje se mogu prerasporediti: - na sjeveroistoku da se pridruže bitci za opkoljavanje i uništavanje regularnih oružanih snaga Ukrajine koje se bore protiv proruskih separatista u regiji Donbas - prema zapadu kako bi nastavili prodor prema Odesi, koja bi bila posljednji preostali veliki izlaz Ukrajine na Crno more - na sjeverozapadu prema gradu Dnjipru.

2. Gušenje ukrajinskog gospodarstva

Mariupolj je dugo bio strateški važna luka na Azovskom moru, dijelu Crnog mora. Sa svojim dubokim vezovima, najveća je luka u regiji Azovskog mora i dom velike željezare i čeličane. U normalnim vremenima, Mariupolj je ključno izvozno središte za ukrajinski čelik, ugljen i kukuruz koji idu kupcima na Bliskom istoku i šire. Već osam godina, od aneksije Krima 2014., grad je stisnut između ruskih snaga na tom poluotoku i proruskih separatista u odcijepljenim samoproglašenim republikama Doneck i Lugansk. Gubitak Mariupolja bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinskog gospodarstva.

3. Prilika za propagandu

U Mariupolju se nalazi jedinica ukrajinske milicije pod nazivom Azovska brigada, koja je dobila ime po Azovskom moru koje povezuje Mariupolj s ostatkom Crnog mora. Tu se nalaze ekstremisti krajnje desnice, uključujući i neonaciste. Iako čine samo najmanji dio ukrajinskih borbenih snaga, ovo je bilo korisno propagandno oruđe za Moskvu, dajući joj izgovor da kaže ruskom stanovništvu da su mladići koje je poslala da se bore u Ukrajini tu da oslobode svog susjeda od neonacista.  Ako Rusija uspije zarobiti značajan broj živih boraca iz brigade, vrlo je vjerojatno da će oni biti prikazivani na ruskim državnim medijima u sklopu aktualnog rata kako bi se diskreditirala Ukrajina i njena vlada.

4. Veliko podizanje morala Zauzimanje

Mariupolja od strane Rusije, ako se dogodi, bit će psihološki značajno za obje strane u ovom ratu. Ruska pobjeda u Mariupolju omogućila bi Kremlju da pokaže svom stanovništvu da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje. Za Putina, za kojeg se ovaj rat čini osobnim, sve ovo ima povijesni značaj. On vidi da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove Novorossiya (Nova Rusija) - ruskim zemljama koje datiraju iz carstva iz 18. stoljeća. Putin želi oživjeti taj koncept, "spašavajući Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu", kako on to vidi. Mariupolj mu trenutno stoji na putu u ostvarenju tog cilja. Ali za Ukrajince bi gubitak Mariupolja bio veliki udarac i to ne samo vojno i ekonomski već mentalno za ljude koji se bore na terenu, braneći svoju zemlju. Mariupolj bi bio prvi veći grad koji je pao u ruke Rusa nakon Hersona, strateški mnogo manje važnog grada. Ovdje postoji još jedan moralni aspekt, a to je odvraćanje. Mariupolj je pružio žestok otpor, no cijena je velika. Grad je uništen, gotovo u ruševinama. Ući će u povijest uz Grozni i Alep, mjesta koja je Rusija na kraju bombardirala da bi se pokorili, pretvorivši ih u ruševine. Poruka ostalim ukrajinskim gradovima je: 'ako se odlučite oduprijeti kao što je to učinio Mariupolj, možete očekivati istu sudbinu'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?