Hrvatska eurozastupnica

Zovko imenovana izvjestiteljicom za sporazuma između EU-a i Islanda, Lihtenštajna i Norveške

Željana Zovko
EPP
23.10.2024.
u 20:43

"Ovo imenovanje je velika čast ali i odgovornost i drago mi je da je Europski parlament prepoznao moj rad kao jedne od najutjecajnijih zastupnika u proteklom mandatu te mi dodijelio ovako značajno izvješće", naglasila je Zovko.

Hrvatska eurozastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za međunarodnu trgovinu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za izvješće o sklapanju Sporazuma između EU-a i Islanda, Lihtenštajna i Norveške o financijskom mehanizmu Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od svibnja 2021. do travnja 2028. godine.

Zovko je izrazila zadovoljstvo povjerenim izvješćem, posebno činjenicom da je Republika Hrvatska jedna od 15 zemalja korisnica financijskog mehanizma EGP-a, priopćeno je iz njezina ureda.

„Posebno mi je zadovoljstvo raditi na ovako važnom izvješću čijim će sklapanjem Republici Hrvatskoj na raspolaganju biti 133,1 milijun eura kako bi se podržale aktivnosti usmjerene na promidžbu europske zelene tranzicije, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava te socijalne uključenosti i otpornosti. Ovo imenovanje je velika čast ali i odgovornost i drago mi je da je Europski parlament prepoznao moj rad kao jedne od najutjecajnijih zastupnika u proteklom mandatu te mi dodijelio ovako značajno izvješće", naglasila je zastupnica Zovko.

Na temelju Sporazuma o financijskom mehanizmu EGP-a i Sporazuma s Norveškom države EFTA-e koje su članice EGP-a financijski će doprinijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji u EGP-u u iznosu od 3,268 milijardi eura za razdoblje od svibnja 2021. do travnja 2028. Republika Hrvatska u prethodnom programskom razdoblju raspolagala je s ukupno 103,4 milijuna eura, dijelom u okviru EGP-a, a dijelom u okviru Norveškog financijskog mehanizma i ostvarila značajne projekte u tematskim prioritetima te projekte bilateralne suradnje s Kraljevinom Norveškom.



U programskom razdoblju 2014. - 2021. sredstva su bila namijenjena programima u prioritetnim sektorima inovacija, istraživanja, obrazovanja i konkurentnost, socijalnog dijaloga, lokalnog razvoja i smanjenje siromaštva, energije i klimatskih promjena, civilnog društva i pravosuđa i unutarnjih poslova. „Drago mi je što ću uz svoj rad u Odboru za ribarstvo i Odboru za vanjske poslove, ovim izvješćem promicati interese hrvatskih građana i u području međunarodne trgovine", zaključila je Zovko.

Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru omogućuje Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj potpunosti sudjelovanje na jedinstvenom tržištu. Od stupanja na snagu Sporazuma o EGP-u 1994. te su tri zemlje doprinijele smanjenju gospodarskih i socijalnih razlika u Europskom gospodarskom prostoru. Pored toga, Norveška je tome doprinijela i zasebnim norveškim financijskim mehanizmom.

S obzirom na stalnu potrebu za smanjenjem gospodarskih i socijalnih razlika u Europskom gospodarskom prostoru Vijeće je 20. svibnja 2021. ovlastilo Komisiju za otvaranje pregovora s Islandom, Lihtenštajnom i Norveškom o sporazumu o budućim financijskim doprinosima država EFTA-e koje su članice EGP-a radi poboljšanja gospodarske i socijalne kohezije u Europskom gospodarskom prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije