Kako bi spriječili debljanje i očuvali zdravlje, ljudi se često odlučuju na 'zdravije' varijante pojedinih namirnica, no to nije uvijek i najbolje rješenje.
Mnogi tako izbjegavaju masnoće, šećere, konzumiraju hranu koja ne sadrži gluten iako nemaju intoleranciju na njega.
Nutricionisti su za Daily Mail otkrili koje to 'zdrave' zamjene i nisu baš dobre za ljudski organizam.
Obrano mlijeko nije bolje od punomasnog mlijeka
Nutricionistica Vanessa Rissetto kaže kako obrano mlijeko koje ne sadrži masnoće preporučuje samo osobama koje konzumiraju jako puno mlijeka, a kako bi smanjili unos kalorija u organizam. Preporučuje ga i ljudima kojima punomasno mlijeko teško pada na želudac, no svi oni koji ga konzumiraju u normalnim količinama nemaju potrebe zamijeniti ga obranim mlijekom jer nema nikakve potrebe za time. Istraživanja su pokazala kako na zdravlje bolji učinak ima punomasno od obranog mlijeka, a jedna od studija je pokazala i da osobe koje su konzumirale punomasne proizvode imaju 46 posto manje šanse za razvijanje dijabetesa.
'Bez glutena' nije uvijek dobro
Iako se proizvodi koji ne sadrže gluten uvijek reklamiraju kao vrlo zdravi, to i nije baš uvijek tako. Često su takvi proizvodi puni rafiniranog šećera, zasićenih masnoća i kalorija. Nutricionistica Julie Upton upozorava kako nema razloga konzumirati namirnice bez glutena osim ako nemate celijakiju ili intoleranciju na proteine.
Smrznuto voće i povrće sadrži puno više hranjivih tvari od svježih proizvoda
Kada je u pitanju voće i povrće, uopće ne trebate izbjegavati smrznute proizvode jer oni su često puno zdraviji od svježih. Voće i povrće koje je tek ubrano svakim danom sadrži sve manje hranjivih vrijednosti jer 'stari' dok je taj proces kod smrznutog zaustavljen. – Kada kupite svježe i donesete ga iz trgovine prođu još dani dok ga ne pojedete, a pitanje koliko je već dana prošlo otkad je ubrano tako da je puno nutrijenata koje ono sadrži zapravo izgubljeno, kod smrznutog voća i povrća to nije tako – kaže nutricionistica Upton.
Zamjenski zaslađivači u odnosu na rafinirani šećer
Mnogi misle kako je sladilo agave ili kokosov šećer puno zdravija verzija od rafiniranog šećera. Istina, imaju puno manji glikemijski indeks, no jedna žličica tog zamjenskog zaslađivača ima gotovo isti broj kalorija kao i obični šećer. – Vidim kako sve više ljudi kupuje kokosov šećer, no to uopće nije zdravija opcija – ističe nutricionistica Upton.