Iako priprema torte obično završi s puno suđa u redu za pranje, ovu brzu i sočnu čokoladnu tortu pripremite u samo jednoj tavi u kojoj miješate sve sastojke, a potom i pečete. Coolinarika prenosi recept Matejke Buča s bloga like chocolate.
Sastojci
Za biskvit:
50 g maslaca
30 g kakaa
prstohvat soli
100 g šećera
1 Bourbon vanilija šećer
2 jaja
85 g jogurta
85 g Glatkog brašna
1 žličica Praška za pecivo
Za preljev:
70 g bijele kave, kakaa, mlijeka ili razblaženog alkohola po želji
Za ganache:
150 g tamne čokolade
125 g mliječnog vrhnja za šlag
Priprema
1. U dubljoj tavi neprijanjajućeg dna ɸ24 cm otopite maslac.
2. Izvrtite ga po tavi da obloži i stranice tave.
3. Skinite s vatre.
4. Dodajte kakao i dobro promiješajte silikonskom pjenjačom ili špatulom dok se potpuno ne otopi.
5. Zatim umiješajte sol, šećere i jaja te na kraju jogurt.
6. Sve dobro sjedinite silikonskom pjenjačom ili špatulom pa umiješajte brašno i prašak za pecivo dok smjesa ne bude potpuno glatka.
7. Špatulom očistite rub tave sa svih strana, poklopite i pecite 15-18 minuta na laganoj vatri (npr. na indukciji pecite na jačini 2 od 9). Ne brinite zbog kondenzacije koja će se pojaviti na poklopcu.
8. Kolač je gotov kada je čvrst s gornje strane te kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe čista.
9. Izbodite ga na 10-ak mjesta pa zalijte pripremljenom bijelom kavom, kakaom, mlijekom ili drugom tekućinom po izboru. Ohladite u tavi.
10. Dok se kolač hladi, pripremite ganache. Čokoladu nasjeckajte pa prelijte vrućim vrhnjem za šlag.
11. Pustite 2 minute da tako odstoji, a zatim izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku kremu.
12. Ostavite da se stisne dok ne bude maziva (najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi).
13. Kad je kolač hladan, prođite silikonskom špatulom uz rub tave, na tavu stavite tanjur te izvrnite kolač.
Posluživanje
Premažite ga gancheom i poslužite sa svježim voćem, tučenim vrhnjem ili nekim džemom po želji.
Savjet
Kolač može stajati do tri dana na sobnoj temperaturi ili pet dana u hladnjaku.