Kako bi nam kuhinje uvijek bile čiste i sigurne za zdravlje, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nude dva općenita savjeta: Čistite i dezinficirajte, no čak i ako to radite redovito, u kuhinji se mogu razmnožiti bakterije na mjestima gdje to najmanje očekujete, kaže stručnjakinja za čišćenje Robin Murphy, i otkriva koje bismo kuhinjske predmete možda češće trebali mijenjati:
1. Spužve
Koliko često mijenjate spužvice? Iako vam pomažu u čišćenju, također mogu širiti bakterije. "Spužve su sklone razvoju bakterija, zbog njihove porozne strukture i čestog kontakta s onečišćenjima", kaže Murphy i predlaže svaki tjedan drugu spužvu.
2. Daske za rezanje
Sirovo meso, povrće, kruh i druge namirnice dospiju na dasku za rezanje, a prema Murphy, noževi koje koristite stvaraju na njima brazde koji brzo postaju leglo bakterija. "Pravilo je zamijeniti barem jednom godišnje", kaže ona.
3. Posude za led
Jeste li primijetili da vam led ima pomalo čudan okus? “Razlog su mirisi iz zamrzivača koji se upijaju u posudu i prenose na led”, kaže Murphy, što može utjecati na okus leda.
4. Drveni pribor
Drvene žlice, kuhače i ostalo posuđe od drva poroznije je od suđa izrađenog od drugih materijala, pa ga je važno zamijeniti ako nastanu pukotine ili ako zadrži jake mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.
5. Aparat za kavu
Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovitom čišćenju aparata za kavu, no ako to ne činite, u aparatu se nakupljaju kalcij i plijesan, kaže Murphy. "Osim čišćenja vanjskog dijela aparata za kavu i košare, nemojte zanemariti čišćenje spremnika za vodu, koji mnogi ne čiste dovoljno često", dodaje za Best Life..