Što donosi zakon o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH

“Adnanov zakon” mogao bi povećati broj transplantacija i spasiti brojne živote u BiH

26.07.2024.
u 16:04

Zakon i dalje predviđa stroga pravila i procedure u cilju sprječavanja zloporaba i eventualne pojave ilegalnog tržišta organa na području Federacije BiH

Usvajanjem prijedloga zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u Federaciji BiH osobe kojima je jedini lijek novi organ dobile su veće izglede za preživljavanje. Naime, ranijim zakonom živi donori organa mogli su biti isključivo srodnici, dok je novim zakonskim rješenjem u iznimnim slučajevima dopušteno da se dio organa ili organ može uzeti i od nesrodne osobe. Zakon je donesen po hitnoj proceduri kako bi se spasio život dvadesetdvogodišnjeg Adnana Šemića iz Mostara, koji je bolovao od Wilsonove bolesti te nije imao donora s kojim je bio u krvnom srodstvu, dok mu je dio jetre bio spreman donirati Željko Mijailović iz Loznice. Adnan i Željko nisu ni u kakvom srodstvu, zbog čega je bez izmjene zakona transplantaciju bilo nemoguće izvesti. Nažalost, za Adnana je zakon donesen prekasno, ali bi u idućem razdoblju “Adnanov zakon” mogao spasiti brojne druge živote.

Procjena i analiza

Kako su objasnili iz Vlade FBiH, zakon o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja predviđa dodavanje novog stavka kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog donora, može provoditi od nesrodnog živog donora isključivo ako ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom. Također, dodan je stavak prema kojem o uzimanju organa, odnosno tkiva od živog donora u svrhu presađivanja primatelju, prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti presađivanje. Pri tome će se izvršiti procjena i analiza razloga darivanja, kao i potpuna medicinska, fizička i psihosocijalna procjena donora te ishoditi pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite donora.

Kako je obrazloženo u Zakonu, pod medicinskom procjenom obvezno se podrazumijeva procjena povijesti bolesti donora, podaci o ponašanju i putovanjima s dodatnim informacijama od izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite, klinički pregledi i testovi potrebni za procjenu prihvatljivosti donora i organa za darivanje te (ako je potrebno) procjena kompatibilnosti s primateljem. Pod fizičkom i psihosocijalnom procjenom obvezno se podrazumijeva procjena fizičkih i psihičkih rizika za zdravlje donora, ispitivanje odnosa potencijalnog donora i primatelja, procjena psihološke i socijalne prihvatljivosti osobe za darivanje organa. Sve procjene se moraju pismeno evidentirati i obrazložiti. Multidisciplinarni stručni tim se formira za svaku transplantaciju posebno i odnosi se samo na predviđeni zahvat kod nesrodnog živog donora.

Stručni tim i povjerenstvo

Multidisciplinarni stručni tim pomaže etičkom povjerenstvu u donošenju odluke dajući svoje pisano i obrazloženo mišljenje o razlozima darivanja, a čine ga: psiholozi, psihijatri, pravnici, doktori medicine, članovi akademske zajednice, odnosno njezini priznati dokazani stručnjaci, sveučilišni aktivni ili umirovljeni profesori, a ovisno o konkretnom predviđenom zahvatu i potrebama druge osobe. Razlog za ovakva stroga pravila i procedure je, među ostalim, sprječavanje zloporabe i eventualne pojave ilegalnog tržišta organa na području Federacije BiH. Također, ako je riječ o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog donora, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između donora i primatelja. Inače, broj transplantacija koje se obave u Bosni i Hercegovini na godišnjoj razini je još uvijek jako mali. Jedan od razloga bio je upravo i raniji zakon koji je ograničio broj mogućih donora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?