DUBROVNIK

Albanska vozačica se osjeća krivom za nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra Đerek

10.09.2024.
u 15:54

Albanka Klavisa Ymeri, optužena za prometnu nesreću u kojoj su u travnju ove godine život izgubili brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek, na prvom je ročištu u utorak na Općinskom sudu u Dubrovniku izjavila da se osjeća krivom, ali ne kako je opisano u optužnici.

 

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u optužnici tereti Ymeri je da je 9. travnja na predjelu Ratac iz nehaja izazvala tešku prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama.

Sudski vještak za promet Pero Todorović izjavio je kako je u svom vještvu koristio isključivo materijalne tragove iz očevida. Utvrdio je da je u trenutku sudara brzina BMW-a optužene Ymeri bila 90 km/h, da je bila u pretjecanju i dijelom u svojoj lijevoj traci te kako je bočni udarac uslijedio uslijed zanošenja i kočenja VW golfa jer je vozač golfa pokušao izbjeći sudar.

„Vozač golfa mogao je noću na neosvijetljenom kolniku, temeljem micanja farova vozila koje mu ide ususret, vidjeti vozilo okrivljene tek na udaljenosti od 180 metara i samo 3,89 sekundi prije nesreće”, rekao je vještak Todorović. Ustvrdio je da je okrivljenica pretjecala na nesiguran način, a prometnu nesreću bi izbjegla da je prikočenjem vozila odustala od pretjecanja.

„Na takav način bi bio izbjegnut sudar s vozilom oštećenika”, istaknuo je Todorović.

Na pitanje obrane bi li došlo do prometne nesreće da se oštećenik kretao dozvoljenom brzinom, Todorović je odgovorio kako se u trenutku reakcije vozilo oštećenika kretalo brzinom od 100 km/h, što je brzina veća od brzine ograničenja koje je na tom dijelu ceste 90 km/h.

„Da se vozilo oštećenika kretalo brzinom ograničenja, sudar se opet ne bi mogao izbjeći, samo što bi se dogodio u različitim pozicijama jednog i drugog vozila”, rekao je Todorović.

Obrana ponovno tražila puštanje optužene na slobodu, sudac odbio

Na pitanje suca Vlahe Boškovića o tzv. crnoj kutiji, Todorović je odgovorio kako taj uređaj bilježi sve podatke, ako je ugrađen u vozilo, ali i dodao kako u spisu nije dobio broj šasije vozila okrivljenice, jer se prema tom broju od proizvođača može saznati postoji li 'crna kutija'.

Pročitan je i iskaz svjedoka, Marka Topića (38) , inače pomorca iz Solina koji je vozio renault u istom smjeru i ispred vozila optužene Ymeri. Topić je u međuvremenu nesretnim slučajem stradao na Jadrolinijinom trajektu „Lastovo”.

U iskazu je Topić svjedočio kako je vozeći se cestom D-8 kod mjesta Slano uočio da se iza njega kreću dva vozila. Prvo, marke mercedes, ga je pretjecalo preko isprekidane pune uzdužne linije na ravnom cestovnom potezu, a potom ga je počelo pretjecati i vozilo slovačkih registarskih oznaka marke BMW.

Topić je počeo kočiti, a vozilo BMW mu je uletjelo u 'škare', kao i vozilu VW golf iz suprotnog smjera, koje se kretalo u svojoj kolničkoj traci i nije pretjecalo.

Obrana okrivljene zatražila je puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 70 tisuća eura i mjere opreza te da se na okolnosti dinamike vožnje sasluša i suvozač iz mercedesa albanskih registracija, s kojim se optuženica utrkivala.

Sudac Bošković prihvatio je prijedlog za novog svjedoka, ali se nije suglasio sa zahtjevom za privremeno puštanje iz pritvora. Suđenje se nastavlja 1. listopada, prenosi Hina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije