Pitanje zdravlja

Alergije na hranu: ovih 8 namirnica su najčešći prehrambeni alergeni

30.04.2023.
u 16:01

Tekst je revidirala mr.sc. Alma Rožman, dr. med, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava


Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava na različite čimbenike okoliša, inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo, pojedemo ili unesemo injekcijom. Alergeni, tvari koje izazivaju alergijske reakcije, dijele se u tri skupine: alergene koje udišemo (inhalacijski alergeni), alergene koje unosimo probavnim sustavom (nutritivne alergene) i kontaktne alergene (metali, UV zrake, kemikalije).

Tekst je revidirala mr.sc. Alma Rožman, dr. med, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava


Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava na različite čimbenike okoliša, inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo, pojedemo ili unesemo injekcijom. Alergeni, tvari koje izazivaju alergijske reakcije, dijele se u tri skupine: alergene koje udišemo (inhalacijski alergeni), alergene koje unosimo probavnim sustavom (nutritivne alergene) i kontaktne alergene (metali, UV zrake, kemikalije).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije